Energiecrisis

Essent verhoogt variabele tarieven per 1 januari

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoEssent verhoogt variabele tarieven per 1 januari
RTL

Energieconcern Essent verhoogt per 1 januari de variabele tarieven voor stroom en gas. Een belangrijke oorzaak zijn de gestegen inkoopprijzen voor stroom en gas, aldus het bedrijf. Bovendien stijgen de belastingen met ingang van het nieuwe jaar.

Essent heeft in 2022 de tarieven voor stroom en gas relatief laag kunnen houden, zo stelt het in een persbericht. "Dat inkoopvoordeel is in de huidige energiemarkt weggevallen." Wat de inkoopprijzen waren is echter niet openbaar.

Het tarief voor stroom gaat met bijna 30 cent omhoog, naar 0,827 euro per kWh. Bij gas is de verhoging bijna 80 cent per kubieke meter, naar 2,928 euro. Maar dankzij de financiële overheidssteun van het prijsplafond daalt de rekening bij veel klanten juist, aldus een berekening van het bedrijf. 

De helft van de Essent-klanten heeft een verbruik dat onder het prijsplafond valt, zegt de energieleverancier zelf. Op basis van de huidige gegevens gaan de energielasten van 85 procent van de Essent-klanten omlaag.

Vattenfall verhoogt zijn variabele tarieven per 1 januari
Lees ook

Vattenfall verhoogt zijn variabele tarieven per 1 januari

Drie maanden

De nieuwe tarieven gelden drie maanden, 'zodat er sneller kan worden ingespeeld op mogelijk gunstigere ontwikkelingen in de markt'. Afgelopen jaar heeft Essent met haar inkoopstrategie stroom en gas tegen relatief gunstige prijzen kunnen inkopen, stelt directeur Resi Becker.

"Doordat de internationale gas- en stroomprijzen aanhoudend hoger blijven, ontkomt ook Essent er niet aan om de tarieven te verhogen. Die komen daarmee meer in lijn met de rest van de markt. Maar wij wachten niet af. Essent wijzigt normaal gesproken haar tarieven op twee momenten: in januari en in juli. De nieuwe tarieven gelden nu maar voor drie maanden, zodat Essent sneller kan inspelen op eventueel gunstigere marktomstandigheden."

Meer dan de helft van de tariefstijging komt omdat de overheid de btw-verlaging weer terugdraait. Die gaat van 9 procent naar 21 procent. Ook stijgt de energiebelasting en de netbeheerkosten gaan in 2023 omhoog.

Lees meer over
EssentEnergieEnergiecrisisGasElektriciteit