'Anders wordt het moeilijk'

Tata Steel wil 1 miljard subsidie voor schone staalproductie

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPTata Steel wil 1 miljard subsidie voor schone staalproductie
RTL

Zonder 1 miljard steun van de Nederlandse overheid wordt de overgang van Tata Steel in IJmuiden naar schone staalproductie moeilijk. Dat zei topman Hans van den Berg van Tata Steel Nederland tijdens een debat in De Balie in Amsterdam over de toekomst van het staalbedrijf.

Dat debat werd kort onderbroken door klimaatactivisten van Greenpeace die willen dat de 'ziekmakende delen' van het voormalige Hoogovens per direct dichtgaan. Na een korte speech gaven ze bloemen aan de aanwezigen. Alleen Van den Berg kreeg een zwarte tulp.

Onderhandelingen

Ondanks de noodzaak van een forse subsidie is Tata Steel niet 'technisch failliet', zei Van den Berg. Maar vergroening zonder subsidie is volgens hem lastig. "Als we geen geld van de overheid krijgen zullen we op zoek moeten naar een andere bron van geld." 

De onderhandelingen daarover lopen nog, benadrukte Van den Berg. "Het is een heel complexe transitie."

OM en team experts op terrein Tata Steel vanwege strafrechtelijk onderzoek
Lees ook

OM en team experts op terrein Tata Steel vanwege strafrechtelijk onderzoek

Steenkool

In een lijsttrekkersdebat voor de Provinciale Staten van Noord-Holland dat volgde ging vooral veel aandacht uit naar de milieuvergunning van Tata en de dreiging dat Kooksgasfabriek 2, waarmee Tata de uitstootregels herhaaldelijk overtrad, moet sluiten. Dat staat volgens Tata in 2029 gepland.

"Maar als hij eerder dicht kan, zal ik dat zeker doen", aldus Van den Berg. De topman stelt dat kooks, de speciale steenkool waarop staalfabrieken draaien, ook kunnen worden ingevoerd. "Maar dat is veel duurder. We hebben onze eigen kooksfabriek nodig om de overstap naar groen staal te kunnen financieren."

Van den Berg benadrukte dan ook dat zijn bedrijf tot de sluiting nog miljoenen blijft investeren in de kooksfabriek. "We doen er alles aan om de uitstoot zoveel mogelijk te beperken."

Vertrouwen naar dieptepunt

Dat het vertrouwen van burgers in Tata Steel een dieptepunt heeft bereikt, trekt Van den Berg zich aan. "Ik snap de zorgen. Wat ik kan doen is alles in het werk stellen om de emissies zo laag mogelijk te krijgen. Dat is de weg die gekozen is."

Maar misschien is die weg wel te laat ingezet, geeft hij toe. "De maatschappelijke normen zijn razendsnel aan het veranderen, maar we zijn zelf ook te traag geweest. We hadden proactiever kunnen zijn."

Greenpeace was niet de enige klimaatgroepering die het debat over Tata aangreep om te protesteren. Buiten het debatcentrum bij het Leidseplein in Amsterdam voerde ook Extinction Rebellion actie.

Lees meer over
Tata SteelNatuur & MilieuMilieuvervuilingKlimaat