Vakbonden wijzen nieuw bod AH af: toeslagen mogen niet verdwijnen
FNV en CNV gaan niet akkoord met het nieuwe loonbod van Albert Heijn. Medewerkers van de distributiecentra (dc's) zouden daarbij 10 procent meer loon krijgen. De weekeindetoeslagen zouden echter wel verdwijnen voor nieuwe medewerkers en daar willen de vakbonden niet in mee. "Helaas betekent dit dat er deze week nog gestaakt wordt in de dc's."
Vanmiddag heeft Albert Heijn de vakbonden het nieuwe bod voorgelegd. Daarin bieden ze 10 procent directe loonsverhoging, per 22 mei. Ook houden de huidige collega's in de distributiecentra hun weekeindetoeslagen. Voor nieuwe medewerkers zou de in het voorstel zondagtoeslag van 100 naar 50 procent gaan.
Valt niet uit te leggen
Het klopt dat de supermarkt dit bod heeft gedaan, zegt CNV-onderhandelaar Roel van Riezen. "Maar inhoudelijk staan we er nog niet hetzelfde in. We willen niet dat toekomstige medewerkers betalen voor de loonsverhoging van de huidige medewerkers."
Dat kunnen we over een paar jaar niet uitleggen aan die nieuwe medewerkers, aldus Van Riezen. Zij zouden dan hetzelfde werk moeten doen als collega's die al langer in dienst zijn, maar dan met een lagere toeslag in het weekeinde. Dus gaan de stakingen door.
Ook FNV zegt niet akkoord te gaan met het nieuwe bod. "Zondag is nog altijd een onprettige dag om te werken en een toeslag van 100 procent is dus geen overdreven arbeidsvoorwaarde."
Albert Heijn zegt - wederom - verbaasd te zijn dat het bod wordt afgewezen. "Met dit voorstel ligt er wat ons betreft een goed, nieuw bod. We willen vooral heel graag weer met de vakbonden om tafel."
Welles nietes
Eerder vandaag was er gesteggel tussen de partijen over het al dan niet uitbrengen van een nieuw bod door Albert Heijn. De supermarktketen stelt dat zij gisteravond al een verbeterd voorstel hebben gedaan, maar dat de vakbonden dat hadden afgewezen. FNV en CNV op hun beurt zeggen dat toen nog geen sprake was van een formeel bod, alleen een uitnodiging om weer om tafel te gaan.
Sinds een week staken de medewerkers in de vijf distributiecentra van Albert Heijn. Zowel vaste als uitzendkrachten leggen het werk neer. Zij eisen onder andere meer salaris.
Door de stakingen komen er steeds meer gaten in de schappen van de winkels. Vooral de versafdelingen worden maar mondjesmaat bevoorraad. Toch zijn de meeste winkelmedewerkers er niet somber onder. "Het valt best wel mee, al verschilt het per winkel, zegt Patrick, die in de Albert Heijn in Havelte werkt. "Wc-papier en chips hebben we nog wel redelijk, alleen agf-afdeling is een beetje leeg."
"We verhongeren nog niet", zegt Renate, van de Albert Heijn in Loppersum. "De gaten zijn wel te zien, vooral aan het einde van de dag, maar vorige week was het erger. We zien de winkel liever vol, maar we weten in ieder geval waar het aan ligt."
Albert Heijn-ondernemer Bea Kortwijk, met twee winkels in Sleen en Nieuw-Amsterdam, is minder gelukkig met de stakingen. "Ik hoop elke dag dat het is afgelast, dat we vandaag weer vrachten krijgen."
Tien autominuten verderop, in het dorp Aalden, zijn ze er juist wel over te spreken. Jan Roelof Jansen, assistent-bedrijfsleider bij de Coop, ziet dat zijn winkel een stuk meer klanten te verwerken heeft dan in dezelfde week vorig jaar. "Gemiddeld zijn het toch wel 5 tot 10 procent meer mensen. Ik ben vanochtend een halfuurtje eerder aan het werk gegaan om nog snel wat extra bestellingen te doen."
De lege schappen bij Albert Heijn leveren voor hem vooralsnog geen problemen op. "We hebben natuurlijk het voordeel dat we net zijn samengegaan met Plus, dus we kunnen door meerdere dc's worden beleverd." Het probleem wordt volgens hem ook wel een beetje opgeklopt. "Nu hebben wij profijt, de volgende keer zijn de rollen omgedraaid."