Winst 77 procent hoger

Winst ABN explodeert, maar ceo wil geen hogere spaarrente beloven

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANPWinst ABN explodeert, maar ceo wil geen hogere spaarrente beloven
RTL

Ondanks de geëxplodeerde winst in het eerste kwartaal en hoge rentevergoedingen die banken bij de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen, verwacht ABN Amro voorlopig niet de spaarrentes voor klanten te verhogen.

Dat blijkt uit een toelichting door bestuursvoorzitter Robert Swaak van ABN Amro op de kwartaalcijfers die de bank vanochtend bekend maakte.

Winstexplosie

ABN Amro zag haar winst in de eerste drie maanden van dit jaar stijgen tot 523 miljoen euro, een stijging van 77 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat dankt de bank mede aan verbeterde marges op spaartegoeden als gevolg van de stijgende rente.

Topman Robert Swaak erkende vanochtend in de uitzending van RTL Z dat de bank dankzij de gestegen rente 'goed verdient' aan kredietverlening, maar zegt het verschil tussen de vergoeding van 3,25 procent die de bank krijgt als het tegoeden stalt bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de spaarrente van 0,75 procent die haar klanten krijgen, niet scheef te vinden.

Spaarrente niet omhoog

"De spaarrente die wij vergoeden is niet alleen afhankelijk van de ECB-rente, maar van een complex van factoren. Zo kijken wij ook naar de rente op de kapitaalmarkt, onze behoefte aan spaargeld, de kosten, het spaargedrag van klanten en de rentes die onze concurrenten bieden."

Ondanks de winststijging en de relatief hoge rentevergoeding bij de ECB zegt hij een stijging van de spaarrente voor klanten niet te kunnen toezeggen.

Ook ING en ABN Amro verhogen de spaarrente (een klein beetje)
Lees ook

Ook ING en ABN Amro verhogen de spaarrente (een klein beetje)

In februari noemde beursanalist Nico Inberg in het beursprogramma Bulls & Bears van RTL Z het verschil tussen de ECB-rente en de spaarrente voor bankklanten 'een soort legale diefstal' van de particuliere spaarder. "De banken geven ons geen rente, terwijl zij die rente wel van de ECB krijgen."

Concurrentie 

Tijdens de telefonische toelichting van de kwartaalcijfers aan analisten vanochtend zeiden Swaak en financieel bestuurder Ferdinand Vaandrager wel te merken dat concurrenten op de markt al hogere spaarrentes aanbieden, en dat goed in de gaten te houden.

"Dan moet je denken aan kleinere Nederlandse banken en buitenlandse banken in Nederland", aldus Swaak. "Uitdagers als Bunq en OpenBank van Santander bieden 2 procent. Lease Plan Bank biedt 1,5 procent en NIBC Bank 1 procent", vulde Vaandrager aan. "De concurrerende rentes zijn er dus wel, maar wij zien nog niet dat klanten als gevolg daarvan hun spaartegoeden bij ons weghalen."

Als dat wel zou gebeuren, zou ABN Amro de spaarrente wel omhoog kunnen gooien, aldus Swaak. "Wij zijn een snelle volger."

Gedaalde kosten

De winststijging van ABN Amro is niet alleen te danken aan de hogere rente-inkomsten, benadrukt beurscommentator Durk Veenstra van RTL Z. Ook gedaalde kosten en een opmerkelijk lage voorziening voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald (de 'stroppenpot') spelen een rol.

"De kosten gingen omlaag omdat de bank minder consultants hoefde in te huren voor haar compliance operatie, waarbij klantendossiers doorgelicht moesten worden", aldus Veenstra in RTL Z Voorbeurs. "En de bank nam slechts 14 miljoen euro aan voorzieningen voor leningen die niet worden terugbetaald, terwijl daarvoor 130 miljoen verwacht werd. Whoh, de rest gaat allemaal de winst in."

Stroppenpot

Volgens de beurscommentator is de lage toevoeging aan de stroppenpot een teken van vertrouwen in een tijd waarin er wel zorgen bestaan over de economie van Europa. "ABN Amro richt zich tegenwoordig vooral op Nederland. De lage voorzieningen zegt iets over het vertrouwen van de bank in de kracht van de Nederlandse economie. Blijkbaar denkt de bank dat er weinig voorzieningen nodig zijn om door de storm te komen."

Topman Swaak bevestigde in zijn toelichting positief gestemd te zijn. Wel gaf hij aan dat de bank de ontwikkelingen rond de economische groei, de inflatie en de werkeloosheid nauwgezet blijft volgen. "We moeten zien hoe dat zich in de loop van dit jaar ontwikkelt."

Enthousiasme ebt weg

Op de beurs reageerden beleggers aanvankelijk positief op de kwartaalcijfers, maar later ebde het enthousiaste weg. Om 10 uur stond het aandeel nog 2,7 procent hoger, maar vervolgens zakte de koers in. Om 12.45 uur koerste ABN Amro op 13,87 euro, een verlies van 2,4 procent.

Lees meer over
ABN AMROBankenRenteSpaarrente