Bedrijven

Stadsimker wil bijen bij bedrijven neerzetten

Door RTL Z Toekomstmakers··Aangepast:
© Stadsimkerij HengeloStadsimker wil bijen bij bedrijven neerzetten
RTL

Mensen en bijen gaan perfect samen. Het is goed voor de werknemers en goed voor het bedrijf. Stadsimker Philip Winkelhorst uit Hengelo wil bijen gaan neerzetten bij bedrijven. "Dat is goed voor het imago van het bedrijf en honing is het ideale relatiegeschenk."

"Bijen hebben het veel beter in de stad dan op het platteland" zegt de Winkelhorst. "En bovendien genieten mensen meer als er bijen in de omgeving zijn, lekker tussen de bloemen je lunch opeten." 

Terrein vol onkruid
Hij kwam op het idee van Bijen bij Bedrijven toen hij door de industrieterreinen in Hengelo reed. "Daar liggen veel terreinen braak en die staan helemaal vol met onkruid. Bijen zijn daar dol op. Er is voor bijen veel meer te halen in de stad dan op het platteland." Boerenland is ingericht op monocultuur, onkruid wordt vaak gemaaid of met bestrijdingsmiddelen tegengehouden. "Dat snap ik wel, boeren moeten winst maken. Maar voor de bijen is het niet zo goed."

Samen met bedrijven die een bijenkast bij Winkelhorst kopen kan het terrein rond het bedrijf worden aangepakt. Er kunnen bijvoorbeeld wilde bloemen worden gezaaid. De bijenkasten kunnen in de bedrijfskleuren worden geleverd en aan het eind van het seizoen krijgt een bedrijf minimaal 40 potten honing. "Daarnaast kunnen bedrijven op Facebook volgen hoe het met hun bijen gaat. En ze kunnen altijd komen kijken of helpen met de bijen." 

Bedrijven zien het wel zitten
Verschillende bedrijven in de omgeving van Hengelo hebben al enthousiast gereageerd op het plan. "Het past binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen en het verhoogt de uitstraling van het bedrijventerrein als we er bloemenvelden maken." Bovendien zet Winkelhorst voor elke bedrijfskast die bedrijven bij hem afnemen ook een gratis kast bij een verzorgingshuis, kinderboerderij of stadstuin. 

Bang hoeven werknemers, die straks lunchen tussen de bijen, niet te zijn. "Een bij komt niet op je broodje of ijsje zitten zoals een wesp. Ik kweek mijn bijen juist op een vriendelijk karakter. En mochten ze toch overlast veroorzaken, dan kunnen we ze altijd naar een andere plek overbrengen." 

Lees meer over
Hengelo (Hengelo)