Buitenland

Dit is Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Fed

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© EPADit is Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Fed
RTL

Jerome Powell volgt Janet Yellen op als voorzitter van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Kunnen we een ander beleid verwachten en wat betekent zijn benoeming voor beleggers?

De Amerikaanse president Trump heeft de knoop doorgehakt. Vanaf februari neemt de 64-jarige Powell de plaats in van Janet Yellen aan de top bij de Fed.

Yellen werd in 2014 benoemd als voorzitter van de Fed. Haar termijn loopt nog tot 3 februari 2018. Trump had Yellen kunnen herbenoemen: zij was één van topkandidaten waartussen hij twijfelde. Maar de president kiest dus anders. 

Powell is geen nieuw gezicht bij de Fed. Hij zit al sinds 2012 in het bestuur, wat betekent dat hij ook heeft bijgedragen aan het huidige beleid van de Fed.

Zijn benoeming zorgt dan ook voor continuïteit. Powell heeft altijd ingestemd met het ruime monetaire beleid, bestaande uit de huidige lage rente en het opkopen van obligaties.

Duif, dus goed voor de beurs

Qua monetair beleid wordt Powell als een 'duif' gezien. De Fed zal weliswaar waarschijnlijk dit jaar de rente nog in december verhogen en in 2018 nog een keer of twee à drie, maar Powell zal geen haast hebben om de rente snel fors te verhogen.

Voor de beurs is dat een geruststellende gedachte. Bij de huidige lage rente zijn aandelen immers relatief aantrekkelijker dan een belegging in obligaties of geld op de bank. Dat zal dus naar verwachting niet snel veranderen. 

Minder regels voor banken

Maar op het gebied van regels voor de banken is er wél een verschil tussen Yellen en Powell. Yellen is een voorstander van de huidige regels waardoor banken minder makkelijk voor eigen rekening kunnen handelen.

Onderdeel daarvan is scherper toezicht op banken die zo groot zijn dat ze, als ze omvallen, een risico zijn voor de hele sector. Deze maatregelen werden genomen na de financiële crisis.

Maar president Trump wil veel minder strenge regels voor banken en daar vindt hij een medestander in Powell. 

Zeepbellen

Voor de financiële markten is de benoeming van Powell voorlopig niet slecht, denkt beurscommentator Hans de Geus. Maar uiteindelijk kan voor het ruime monetaire beleid en eventuele deregulering wel bijdragen bij het vormen van zeepbellen, denkt De Geus.

Nu al zijn er immers tekenen dat de enorme hoeveelheid geld die in de economie is gepompt de prijzen van beleggingen, zoals aandelen en obligaties, heeft opgestuwd.

Dat is ook een soort inflatie, maar niet de inflatie die de centrale banken zoals de Fed proberen te bereiken met hun beleid. De Fed wil juist de prijzen van gewone producten die we in de winkel kopen richting de 2 procent krijgen.

Geen econoom

Wat betreft zijn achtergrond wijkt de nieuwe Fed-president af van veel van zijn voorgangers. Powell is de eerste topman die geen econoom is, maar een jurist.

Lees meer over
Donald TrumpJanet YellenFederal ReserveVerenigde Staten