Portret

B&S-miljardair Willem Blijdorp werd rijk door handel in drank en sigaretten

Door Mathijs Smit··Aangepast:
B&S-miljardair Willem Blijdorp werd rijk door handel in drank en sigaretten
RTL

Dankzij de aanstaande beursgang van zijn Dordtse groothandel B&S wordt ondernemer Willem Blijdorp miljardair. De mediaschuwe Blijdorp legde de basis voor zijn vermogen met de belastingvrije handel in drank en sigaretten.

Wie is Willem Blijdorp?

De 65-jarige Blijdorp is met een belang van 70 procent de belangrijkste grootaandeelhouder van B&S. Dat is een groothandel in consumentenartikelen, gespecialiseerd in tax free producten. B&S levert onder meer aan cruiseschepen en exploiteert winkels op luchthavens.

Het bedrijf is volslagen onbekend bij het grote publiek, maar boekte vorig jaar met 1400 werknemers een omzet van 1,4 miljard euro. Als grootaandeelhouder behoort Blijdorp nu al tot de vijftig rijkste Nederlanders. Vorig jaar stond hij 49ste op de Quote-500, met een geschat vermogen van 610 miljoen euro.

Waarom staat Blijdorp nu in de belangstelling?

Zijn bedrijf B&S gaat op vrijdag 23 maart naar de beurs. De eigenaren - naast Blijdorp ook bestuursvoorzitter Bert Meulman en een groep directeuren - willen met de beursnotering een deel van hun aandelen verzilveren. Ook moet de beursgang mogelijk maken dat B&S meer overnames kan doen. Die overnames kan het bedrijf straks betalen in aandelen, die op de beurs verhandelbaar zijn.

Wat gaat de beursgang Blijdorp opleveren?

Dankzij de beursgang kan Blijdorp een groot deel van zijn aandelen verzilveren. Uit het maandag verschenen prospectus blijkt dat hij minstens 13,8 miljoen aandelen gaat verkopen. Als het lukt, verkoopt hij er zelfs 15,6 miljoen. Die stukken verkoopt hij voor 14,50 euro tot 17,75 euro. De verkoop gaat hem dus 200 miljoen tot 277 miljoen keiharde euro’s opleveren.

Wat levert de beursnotering van B&S hem verder op?

Dankzij de beursgang komt er ook een helder prijskaartje te hangen aan de aandelen die Blijdorp niet verkoopt. Voorlopig blijft hij een belang van bijna 51 procent in B&S houden, ofwel 58,5 miljoen aandelen.

Tegen de nu verwachte waarde, zijn die 850 miljoen tot één miljard euro waard. Zelfs als de beursgang tegenvalt, is Blijdorp straks dus goed voor 1050 miljoen euro, en wordt dus miljardair. Daarmee gaat hij behoren tot de 25 rijkste Nederlanders.

Wat is het geheim van Blijdorp?

Blijdorp is extreem mediaschuw, en trad afgelopen decennia nauwelijks in de schijnwerpers. Daardoor is niet veel over hem bekend. Ook nu wil hij niet worden geïnterviewd. Uit enig speuren blijkt dat hij zeker niet met een gouden lepel in de mond is geboren.

Zijn ouders waren fruittelers in de Noordoostpolder, en begin jaren '70 volgde hij de Hogere Hotelschool in Maastricht. Daarna ging hij met studiegenoot Jacques Streng werken voor de Groningse rederij Kamstra. Die was destijds bekend van de zogenoemde botervaarten

Miniatuurvoorbeeld


Met wervende advertenties als deze uit 1979 vulde Blijdorp zijn belastingvrije bootreizen. 

Botervaarten?

Botervaarten zijn vaartochten waarbij een schip in een paar uur de internationale wateren opvaart, zodat de opvarenden belastingvrije inkopen kunnen doen. Aanvankelijk werd vooral roomboter verkocht, later vooral drank, sigaretten, parfums en andere luxeartikelen.

Na een paar jaar kochten Blijdorp en Streng de familie Kamstra uit. Streng (op ronde foto links) richtte zich op de toeristische activiteiten, Blijdorp (rechts) stortte zich op de in- en verkoop van de artikelen. De sport was om dat zo goedkoop mogelijk te doen.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe wist Blijdorp zo goedkoop mogelijk in te kopen?

Daarvoor jaagde hij bijvoorbeeld op restpartijen van fabrikanten. Dat zijn artikelen waarmee niets mis is, maar die bijvoorbeeld een verkeerde sticker hebben, of geen vernieuwde verpakking.

Ook was hij actief in de parallelhandel, waarbij merkartikelen worden gekocht in 'armere' landen waar ze goedkoper zijn. Daarbij kwam Blijdorp wel eens in aanvaring met fabrikanten, die niet altijd blij waren dat hun merkartikelen spotgoedkoop op de markt kwamen.

Zijn er voorbeelden van zo'n aanvaring?

In 1999 liet de maker van Jack Daniëls beslag leggen op enorme partijen Amerikaanse whisky in Blijdorps magazijnen, en sleepte zijn bedrijf voor de rechter. Dat ging destijds hard tegen hard.

Volgens de whiskyproducent werd het beslag door 'de heer Blijdorp ondanks assistentie van de politie in sterke mate gefrustreerd, en is zelfs gepaard gegaan met dreiging van fysiek geweld door de heer Blijdorp tegen de deurwaarder'. "De goederen zijn vervolgens tot twee maal toe aan het beslag onttrokken."

Wat voor type ondernemer is Blijdorp?

Zoals hierboven al bleek, van het type met lef. Volgens zijn toenmalige zakenpartner Streng was Blijdorp als twintiger al zeer ondernemend. "Wij waren beide ambitieus. Bereid om hard te werken om een goede carrière op te kunnen bouwen. Willem is duidelijk de betere ondernemer gebleken; ik was altijd wat behoudender."

Zijn huidige zakenpartner Meulman omschreef Blijdorp in een interview in het Duitse tijdschrift Entrepreneur als 'een zakenman van de oude stempel, die meer op intuïtie vaart dan op nuchter rekenwerk'.

Geeft Blijdorp nog leiding aan B&S?

Na een aantal overnames en de verhuizing van het hoofdkantoor naar Dordrecht, stapte Blijdorp in 2004 uit de dagelijkse leiding van B&S. Hij gaf het roer in handen van zijn tweede man Meulman, en werd zelf toezichthouder. Maar als grootste aandeelhouder is hij ontegenzeggelijk nog de belangrijkste man achter de groothandel.

Samen met zijn opvolger deed Blijdorp de afgelopen tien jaar nog een trits overnames, zoals de parfumgroothandel JTG (2007), de taxfree winkelketen Capi Lux (2012) en shampoohandel Topbrands (2016). De snelle groei leverde hen in 2014 de titel Entrepreneur of the Year op.

Is Blijdorp alleen maar in de groothandel actief?

Nee. Ook buiten B&S investeert hij weleens wat. Soms maakt hij daar een klapper mee. Zo kocht hij rond de eeuwwisseling samen met een zakenpartner het internetbedrijf Wish voor 600.000 euro, om het voor 45 miljoen door te verkopen aan de participatiemaatschappij Newconomy van Maurice de Hond.

Gaat het ook weleens mis?

Ja. Onlangs schreef zakenblad Quote dat Blijdorp in een rechtszaak verzeild raakte nadat hij tientallen miljoenen had geïnvesteerd in Iraanse steengroeven. Ook verloor hij een miljoeneninvestering in een bedrijf, dat de apothekersmarkt wilde opschudden.

Zijn betrokkenheid bij een Zwitsers vastgoedproject, waarbij kapitale villa’s voor de superrijken aan het meer van Genève worden gebouwd, lijkt wel een succes. En na de beursgang kunnen we Blijdorp zelf zeker ook tot die superrijken rekenen.