Nieuws

Wat is de uiterste houdbaarheidstermijn van Heineken-topper Van Boxmeer?

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPWat is de uiterste houdbaarheidstermijn van Heineken-topper Van Boxmeer?
RTL

Jean-François van Boxmeer, die zijn aandeelhouders vandaag een update geeft over de gang van zaken in het eerste kwartaal, zit al twaalf jaar in het zadel bij Heineken. De topmannen van KPN en Ahold kondigden onlangs na zeven en acht jaar hun vertrek aan, die van Philips wil een derde termijn. Hoe lang blijft Van Boxmeer?

Hoe werd Van Boxmeer topman van Heineken?

Met de benoeming van Jean-François van Boxmeer tot bestuursvoorzitter in 2005 week Heineken af van de traditie. Zijn voorgangers had de bierbrouwer van buiten gehaald; Karel Vuursteen van Philips en Thony Ruys van Unilever. Van Boxmeer was daarentegen een rasechte Heinekenman.

De Belg begon bij de Nederlandse brouwer in 1984, en werkte achtereenvolgens in Afrika, Polen en Italië. in 2001 kwam hij in de raad van bestuur. Hij was toen 39. Vier jaar later mocht hij Ruys al opvolgen, die weinig indruk op beleggers had gemaakt.

Was Van Boxmeer de afgelopen 12 jaar succesvol?

Dat kan je wel zeggen. Hij herstelde het vertrouwen van beleggers door kosten te snijden en schulden af te bouwen. Ook richtte hij zich op groeimarkten als de VS en Rusland. Nadat de beurskoers was gestegen, nam hij in 2008 de helft van de Britse brouwer S&N over. Dat was de eerste grote overname, waarmee Heineken weer aansluiting met de wereldtop wist te vinden. Later volgden nog de miljardenovernames van het Mexicaanse Femsa en Asian Pacific Breweries.

Hoe groot werd Heineken onder zijn leiding?

Groot. Toen Van Boxmeer in 2005 aantrad verkocht Heineken 119 miljoen hectoliter bier per jaar. De omzet bedroeg bijna 11 miljard euro, en de nettowinst 761 miljoen. Vorig jaar was dat aangegroeid 218 miljoen hectoliter bier, een omzet van bijna 22 miljard euro en een nettowinst van 1,9 miljard.

Niet mis. En de beurskoers?

Die steeg van zo’n 27 euro bij zijn aantreden tot de huidige niveau van zo’n 89 euro. Daarmee is Heineken op de beurs ruim 50 miljard euro waard. Gerekend in omzet is Heineken de tweede brouwer ter wereld. Maar dat is mede dankzij het samengaan van de vroegere nummers één, twee en drie, tot AB Inbev. Aan die nummer één, met een volume van 613 miljoen hectoliter en een omzet van bijna 46 miljard euro, kan zelfs Heineken niet tippen.

Wordt Van Boxmeer voldoende voor zijn prestaties beloond?

Hij mag niet klagen. Afgelopen jaren verdiende hij tussen 8 en 10 miljoen euro per jaar. In het afgelopen jaar verdiende hij 215 keer zoveel als de gemiddelde Heineken-werknemer.

Indrukwekkende prestaties. Maar hoe lang kan je een beursgenoteerd bedrijf blijven leiden?

Daar zijn geen harde regels voor. Bij Ahold en KPN kondigden Dick Boer en Eelco Blok onlangs hun vertrek aan, na twee zittingstermijnen van vier jaar. Philips-topman Frans van Houten haalde deze week de voorpagina van het FD met zijn wens om nog een derde termijn aan te blijven. Dat is dus al een uitzondering. Met zijn twaalf jaar is van Boxmeer op dit moment al een van de langstzittende bestuursvoorzitters van een AEX-fonds. Maar het kan langer.

Zijn daar voorbeelden van?

Ja. de Amerikaanse Nancy McKinstry geeft al 15 jaar leiding aan uitgeefgigant Wolters Kluwer, eveneens een AEX-fonds. Van Boxmeer kan daar overheen. Vorig jaar werd hij tijdens de aandeelhoudersvergadering van Heineken namelijk herbenoemd voor nog eens een periode van vier jaar. Als er geen gekke dingen gebeuren en hij de steun van de toezichthouders en de familie Heineken niet verliest, kan de Belg dus tot 2021 leiding blijven geven.

Lees meer over
Jean-François van BoxmeerHeineken