Beurs

Blokker Holding raakt discounter Big Bazar niet kwijt

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPBlokker Holding raakt discounter Big Bazar niet kwijt
RTL

Winkelketen Big Bazar staat al ruim een jaar in de verkoop, maar een koper is niet te vinden. De discounter is voorlopig uit de etalage gehaald en directeur Roland van Geest vertrekt. Wat is er aan de hand bij Big Bazar?

Van wie is Big Bazar?

De keten koopjeswinkels werd in 2007 opgericht door Blokker Holding. Het was een opvolger van de eerdere discountketens van het retailconcern van de familie Blokker.

Had Blokker Holding al eerder discountketens?

Ja. Halverwege de jaren '80 zette Blokker Holding de winkelketen Giraffe op, als reactie op Kwantum Hallen, zoals Kwantum vroeger heette. Rond de eeuwwisseling was Giraffe-formule wat sleets geworden. De keten leed bovendien onder opkomst van de succesvolle concurrent Action, die in 1993 was gestart.

Daarom verving Blokker Holding de keten in 2003 door het Hollands Handels Huis. Dat bleek na vier jaar al een mislukking. In 2007 probeerde Blokker Holding het opnieuw, met Big Bazar.

Hoe groot was het succes van Big Bazar?

Gemeten naar de groei was Big Bazar een succes. In tien jaar tijd stampte Blokker Holding een discountketen van formaat uit de grond. Eind 2016 stonden er 123 winkels in Nederland en Vlaanderen, met 1650 werknemers. Vorig jaar zomer kondigde de keten aan nog eens 25 nieuwe winkels te openen. Omdat er ook vestigingen werden gesloten, stond de teller eind vorig jaar op 133 winkels.

Waarom lukte het dit keer wel?

In tegenstelling tot voorloper Hollands Handels Huis met haar donkere, sombere huisstijl, wist Big Bazar beter op te vallen. Dat deed de keten door meer geld te besteden aan marketing en het gebruik van vloekende kleuren.

"Ons oranje-magenta logo knalt eruit. Die kleurencombinatie klopt natuurlijk niet, maar dat bizarre past juist bij ons", zei directeur Roland van Geest, die begin 2014 aantrad. Van Geest werkte eerder bij onder meer Free Record Shop en kioskketen AKO.

Maakte Big Bazar ook winst?

Dat is onduidelijk. Blokker Holding heeft nooit omzet- of winstcijfers van de afzonderlijke winkeldochters openbaar gemaakt. Maar gezien de monsterverliezen die Blokker Holding afgelopen jaren presenteerde, is het goed mogelijk dat ook dochter Big Bazar verlies maakt.

Waarom wil Blokker Holding van Big Bazar af?

Zoals gezegd maakt Blokker Holding al jaren grote verliezen. Omdat het concern niet meer bij machte was om alle winkelformules nieuw leven in te blazen, kondigde het vorig jaar aan om ze bijna allemaal af te stoten.

Met uitzondering van de winkelketen waar het ooit allemaal mee begon: Blokker zelf. Inmiddels zijn Leen Bakker, Intertoys en Xenos verkocht of afgebouwd. De Belgische speelgoedketen Maxi Toys en Big Bazar zijn nog niet verkocht.

Waarom zou iemand Big Bazar kopen?

Volgens de vertrekkende topman Van Geest kan Big Bazar nog steeds flink groeien. Vorig jaar zei hij in de Telegraaf dat het aantal winkels moet verdubbelen. Dat is interessant voor een investeerder met ambities. Wat er met succesvolle discountketens mogelijk is, blijkt bij concurrent Action. Die bezit inmiddels bijna 1100 winkels in Europa, waarvan 367 in Nederland.

Toch blijkt de verkoop van Big Bazar niet op rolletjes te gaan. Van Geest beweerde in augustus dat er 'brede interesse' voor de keten bestond, en volgens 'ingewijden' zou de verkoop aanstaande zijn. Bijna een jaar verder is die echter nog steeds niet rond.

Waarom raakt Blokker Holding de discounter niet kwijt?

Vakwebsite Retail Trends meldde vrijdag dat de verkoop is opgeschort, omdat Big Bazar eerst intern orde op zaken moet stellen. Daarbij zou het in de eerste plaats gaan om de invoering van een nieuw automatiseringssysteem en een verhuizing van de logistieke activiteiten. Vorig jaar kondigde Big Bazar aan haar magazijn te verhuizen van Mijdrecht naar Tilburg. Die verhuizing zou eind maart voltooid moeten zijn.

Lees meer over
BlokkerBlokker HoldingBig Bazar