Beurs

Deze 4 gebeurtenissen kunnen de beurs dit jaar op zijn kop zetten

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPDeze 4 gebeurtenissen kunnen de beurs dit jaar op zijn kop zetten
RTL

Vaak doen aandelen het goed in de laatste weken van het jaar, maar of dat dit jaar weer zo zal zijn, hangt voor een groot deel af van vier factoren: of er een deal komt tussen Trump en China over de handelsoorlog, de olieprijs, wat voor brexit er komt en het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Een overzicht.

Het jaar is bijna voorbij, maar tot en met 19 december zijn er maar liefst vier zaken die het sentiment op de beurs nog flink op zijn kop kunnen zetten.

G20: Trump en Xi

Zo is er vandaag en morgen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires de G20-top van de leiders van de belangrijkste industrielanden. De belangrijkste ontmoeting is die tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping. Handelsperikelen hebben de verhoudingen de laatste tijd onder druk gezet. Trump is ontstemd over het handelstekort van de VS met China en hij wil dat China daar wat aan doet. 

Trump heeft al importtarieven opgelegd op 250 miljard dollar aan spullen uit China. Als hij niet krijgt wat hij wil, dan gaat hij misschien de tarieven in januari verhogen van 10 naar 25 procent én, als China terugslaat, heffingen op nog eens 267 miljard dollar aan producten uit China opleggen, heeft hij al gedreigd.

Dat zou de economie van China raken, terwijl Amerikaanse consumenten met hogere prijzen krijgen te maken en dat is slecht nieuw voor de beurs. Misschien zal de Fed, de Amerikaanse centrale bank, zich daardoor uiteindelijk genoodzaakt zien om de rente meer te verhogen, denkt Hendrik Jan Tuch van Aegon Asset Management.

Als er geen deal komt tussen de VS en China, dan zit er niet veel meer in het vat voor de beurs, denkt beurscommentator Durk Veenstra.

Opec: olieprijs

Op 6 december vergadert de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, in Wenen. Als Saudi-Arabië, de grootste producent binnen de Opec, de productie flink verlaagt, dan zal de olieprijs stijgen. Dat is goed voor de schatkist van het land, maar de Saudi's zullen zich dan wel de woede van Trump op de hals halen.

Een hogere olieprijs is ongunstig voor de economie van landen in Europa en de VS en daarmee voor de winst van veel bedrijven. En ja, dus ook voor de beurs.

De laatste tijd gooiden de Opec en Rusland, dat met Saudi-Arabië en de VS tot de drie grootste olieproducenten ter wereld behoort, het op een akkoordje over productiebeperking. Maar voor de schatkist van Rusland is een olieprijs van rond de 60 dollar per vat ook prima, terwijl de Saudi's een hogere prijs nodig hebben.

Deal or no deal: Britse economie flink kleiner na brexit
Lees ook

Deal or no deal: Britse economie flink kleiner na brexit

Brexitstemming

In Groot-Brittannië wordt er op 11 december gestemd over de brexitdeal die premier May en de EU hebben gesloten. Het kan nog wel eens heel spannend worden, want zowel voor- als tegenstanders van brexit vinden de overeenkomst maar niets.

Als het Britse parlement tegen de plannen van May stemt, dan lijkt het uit te draaien op een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zonder afspraken: een 'no-deal-brexit'. Dat is voor de Britse economie nóg slechter dan de plannen van May. 

Ook voor Europa is een zo zacht mogelijke brexit het minst schadelijk.

Fed: rente in de VS

Op 18 en 19 december vergadert de Fed, de Amerikaanse centrale bank, over het verder optrekken van de rente. De Fed heeft na de economische crisis de economie gestimuleerd door de rente lang laag te houden en obligaties op te kopen. Daarmee hoopte het de economie een duwtje in de rug te geven. Inmiddels draait de economie als een tierelier en de rente is al een aantal keren verhoogd.

De aandelenmarkt heeft een verhoging van de rente op 19 december al ingeprijsd, dus dat zal geen schok opleveren. Belangrijker is of de Fed wat zegt over de plannen voor volgend jaar.

Afgelopen woensdag zei Fed-topman Jerome Powell dat de officiële rente nog maar iets onder het neutrale niveau zit. Dat wil zeggen: het niveau waar de rente de economie niet stimuleert en ook niet afzwakt. 

Beleggers denken dat Powell daarmee hintte dat hij volgend jaar de rente niet nog drie keer, maar slechts één keer gaat verhogen, aldus beurscommentator Hans de Geus. Een hogere rente is over het algemeen slecht voor aandelenkoersen. Als de rente minder stijgt, dan zou dat dus positief zijn voor de beurs.

Maar als de Fed de rente in 2019 minder verhoogt omdat het denkt dat de economie verzwakt, dan is dat niet goed voor de winstontwikkeling van bedrijven en dus slecht voor de beurs, tekent De Geus aan.

Lees meer over
Donald TrumpG20OPECFederal ReserveBrexit