Beurs

'Libra kan leiden tot minder concurrentie en misbruik data'

Door RTL Z··Aangepast:
© AFP'Libra kan leiden tot minder concurrentie en misbruik data'
RTL

De BIS, de bank van de centrale banken, waarschuwt dat digitale munten, zoals de Libra van Facebook, kunnen leiden tot misbruik van gebruikersgegevens. Ook kan er uiteindelijk minder concurrentie ontstaan.

Grote techondernemingen zoals Facebook kunnen snel een dominante positie krijgen in de wereldwijde financiële sector en daarmee een mogelijke bedreiging zijn voor concurrentie en financiële stabiliteit, zegt de BIS.

De BIS, de afkorting voor Bank voor Internationale Betalingen, is een internationale organisatie die internationale monetaire- en financiële samenwerking nastreeft en optreedt als bank voor de nationale centrale banken.

Hoe serieus moeten we de Libra van Facebook nemen?
Lees ook

Hoe serieus moeten we de Libra van Facebook nemen?

Voordelen

Er zijn wel positieve punten als grote technologieconcens zoals Alibaba, Amazon, Facebook, Google en Tencent de stap naar financiële diensten maken, zegt de BIS.

Zo kan het leiden tot meer efficiëntie en een grotere toegang van consumenten tot die diensten, vooral in ontwikkelingslanden.

Misbruik data

Maar daar staat tegenover dat er ook gevaren zijn, denkt de BIS. Zo kunnen de grote techbedrijven misbruik maken van de data die zij nu al in bezit hebben. Zo zouden ondernemingen consumenten met een hoger risico kunnen uitsluiten van bepaalde verzekeringen, terwijl het wenselijk is dat zij zich wel kunnen verzekeren.

Ook zouden techbedrijven onderscheid kunnen maken tussen verschillende klanten, waarbij aan hen de maximale rente die zij bereid zijn te betalen voor een lening wordt berekend.

Minder concurrentie

De toegang tot data kan er ook toe leiden tot minder concurrentie in de financiële sector, door het ontstaan van dominante spelers, aldus de BIS.

De mede-oprichter van Facebook, Chris Hughes, waarschuwde vorige week dat de introductie van digitale munten als de Libra ertoe kan leiden dat de controle over het monetaire beleid verschuift van centrale banken naar bedrijven.

Lees meer over
Mark ZuckerbergFacebookLibraCryptocurrencyVerenigde Staten