Beurs

Rente op staatsleningen zakt verder onder de nul: 'Wen er maar aan'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© EPARente op staatsleningen zakt verder onder de nul: 'Wen er maar aan'
RTL

Je moet er steeds meer geld voor overhebben om geld te mógen lenen aan de Nederlandse en Duitse overheid. Het rendement op Duitse tienjaars staatsleningen bereikt vandaag een laagterecord van minder dan min 0,4 procent. "Een negatief rendement is eigenlijk heel logisch", zegt beurscommentator Hans de Geus.

We waren er aan gewend dat je verdient als je geld steekt in obligaties, maar dat is verleden tijd. Medio 2016 was het rendement op Nederlandse staatsleningen al even heel licht negatief, maar nu zitten we al sinds eind mei weer in die situatie en de rente ligt nu op min 0,25 procent. Dat is een stuk meer dan drie jaar geleden.

Voor Duitse staatsleningen ligt het rendement nóg lager en stond even op min 0,409 procent als je je geld voor tien jaar lang uitleent. Dat is het laagste niveau dat ooit voor deze belegging werd neergezet.

Rente nul, beurs op record, waarin moet je nu nog beleggen?
Lees ook

Rente nul, beurs op record, waarin moet je nu nog beleggen?

Betalen om geld te stallen

Eigenlijk is een negatief rendement heel logisch, zegt beurscommentator Hans de Geus. Als je spaart of een obligatie koopt, dan stel je consumptie uit naar de toekomst en je betaalt voor dat voorrecht, legt hij uit.

Nu is de spaarrente nog positief, al is het heel bescheiden. Bij de grote Nederlandse banken krijg je rond de 0,03 procent en bij twee rekeningen ontvang je zelfs precies 0,00 procent.

'Spaarrente negatief'

De Geus verwacht dat straks de spaarrente ook negatief zal worden. Daar zal dan wel een bepaalde ondergrens aan zitten, omdat anders spaarders hun geld massaal van de bank zullen halen. Dan zullen consumenten hun geld steken in aandelen en huizen, dat zie je nu al gebeuren, aldus De Geus.

Verder moeten consumenten deels accepteren dat hun geld wegsmelt, zegt hij. Als je over, zeg, 20 jaar 100 euro nodig hebt, dan gaan we het normaal vinden dat je nu een kleine 120 euro inlegt, denkt De Geus.

'Overheden gaan meer uitgeven'

Maar hij denkt dat uiteindelijk overheden fiscaal zullen stimuleren, dus meer geld gaan uitgeven om de economie een duwtje in de rug te geven. Dat zal dan mogelijk onder druk van de ECB gebeuren, aldus De Geus.

Mocht het inderdaad zo ver komen, dan zal zo gestopt kunnen worden dat de rente onder de nul zal zakken, zegt hij.

Lees meer over
ECBRenteSparenObligatieDuitslandNederland