Personal Finance

Goudprijs op record in zes jaar: meer sieraden en goudstaafjes verpatst

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPGoudprijs op record in zes jaar: meer sieraden en goudstaafjes verpatst
RTL

De prijs van goud is gestegen tot circa 1500 dollar per troy ounce (31,1 gram). Sinds april 2013 stond de prijs niet zo hoog. Consumenten profiteren door nu oude sieraden die ze niet meer dragen te verkopen, maar beleggers verkopen ook gouden munten en goudstaafjes.

In vergelijking met een jaar geleden betaal je voor een ounce goud nu 25 procent meer. Daarmee heb je met goud veel meer kunnen verdienen dan met aandelen of wanneer je geld op de bank zet.

Op je spaarrekening krijg je immers nog nauwelijks rente, wie zijn geld een jaar terug stak in aandelen heeft daar zelfs op verloren: de AEX-index staat nu zo'n 5 procent lager.

Oude sieraden

Er zijn nu veel meer mensen die hun oude sieraden inleveren om er contanten voor te ontvangen, zegt Aart van Mastrigt, van juwelier J. van Mastrigt uit Rotterdam. In 2011 stond de prijs voor het laatst zo hoog als nu.

Maar destijds stonden er 's ochtends vroeg zelfs rijen voor zijn winkel om goud in leveren, nu is dat nog niet het geval. "Toen was er nog een crisis in Nederland", verklaart Van Mastrigt het verschil.

Lage rente

Dat de goudprijs zo hoog is, heeft volgens econoom en goudexpert van ABN Amro Georgette Boele te maken met het feit dat de rente in Europa heel laag is.

Een nadeel van goud was namelijk altijd dat je daar geen rendement op kreeg, maar nu krijg je dat op de bank of staatsleningen evenmin. Op Nederlandse staatsobligaties moet je zelfs geld toeleggen. De 'kosten' voor het hebben van goud zijn daarmee weggevallen.

Koningskettingen

Consumenten komen relatief veel met zogenoemde koningskettingen aanzetten, aldus Van Mastrigt. Dit zijn grote, gouden kettingen, die volgens hem niet meer in de mode zijn, terwijl verder mensen het minder aandurven om met zo'n dure ketting over straat te gaan.

"Veel mensen in Rotterdam zijn gestopt met het dragen van een koningsketting, omdat ze van je nek werden getrokken", weet Van Mastrigt.

Minder gouden kiezen

Naast oude gouden sieraden worden er ook nog altijd gouden tanden en kiezen ingeleverd, maar dat wordt wel minder, aldus Eef Mulder van Jelek Goud uit Haarlem.

Er zijn namelijk steeds minder mensen die een gouden tand of kies hebben, het zijn vooral ouderen, zegt Mulder.

De prijs die Jelek Goud en J. van Mastrigt voor oude gouden sieraden of tanden, kiezen en piercings betalen hangt af van de dagprijs voor goud. Daar gaat wel een percentage vanaf voor de winst en de verwerking, maar dat percentage is door de tijd heen wel gelijk, aldus Mulder.

Munten en goudstaafjes

Nederlanders verkopen trouwens niet alleen gouden sieraden en tanden en kiezen, maar ook gouden munten en goudstaafjes, zegt Luc van Hecke, algemeen directeur van Amsterdam Gold. Er zijn volgens hem heel wat mensen die tijdens de vorige piek van 2011 en 2012 kochten en soms wat te hoog zijn ingestapt.

Al die jaren heb je geen rendement gehad en als het om wat grotere bedragen gaat, zeg boven de 15.000 euro, dan durven veel mensen het niet aan om hun goud thuis te bewaren. Daardoor heb je ook nog opslagkosten van zo'n 1 procent per jaar, aldus Van Hecke. Veel mensen zijn volgens hem blij dat ze er nu weer uit kunnen.

Er zijn volgens hem zelfs meer consumenten die gouden staven en munt verkopen dan kopen. Het verschil tussen kopers en verkopers maakt Van Hecke goed door zelf als tegenpartij op te treden en goud te kopen.

Lees meer over
Goud