Kijk terug

België versus Nederland, waar zit de winst voor beleggers?

Door RTL Z··Aangepast:
België versus Nederland, waar zit de winst voor beleggers?
RTL

De laatste wekelijkse Beurs Inside van het jaar staat geheel in het teken van Nederland versus België. Maar weinig Nederlanders beleggen in Belgische aandelen. Terwijl er bij onze zuiderburen genoeg interessante bedrijven zijn te vinden. Waar liggen de kansen in 2020 op de Belgische en de Nederlandse markt? En waar ben je nu het beste af als belegger?

België klinkt misschien niet als het meest voor de hand liggende land om te beleggen. Zonde, menen de Vlaamse analisten Tom Simonts (KBC) en Stefaan Castelyn (1Vermogensbeheer). Zij zien namelijk veel kansen op de Belgische markt. 

De heren gaan, onder leiding van presentator Roland Koopman, in debat met Albert Jellema en Jim Tehupuring van ProBeleggen over de kansen op zowel de Belgische als de Nederlandse markt. Waar ben je als belegger het beste af? 

Wil je weten wie deze strijd wint, kijk dan hier de uitzending terug. 

 

Willem Middelkoop geeft tips over beleggen in grondstoffen
Lees ook

Willem Middelkoop geeft tips over beleggen in grondstoffen

Leren van onze zuiderburen 

Simonts en Casteleyn weten alles over het aandelen aanbod bij onze zuiderburen. Maar gedragen Belgische beleggers zich ook anders dan hun Nederlandse collega's? En kunnen we iets leren van die mogelijke cultuurverschillen?

Zoals elke week delen de gasten ook weer hun gouden tip voor de komende week. In een minuut pitchen ze hun favoriete aandeel of beleggingsstrategie van dit moment. Ook Simonts en Casteleyn zullen hun tips delen over de Belgische aandelenmarkt. 

Onbekend maakt onbemind, daar liggen kansen  

In gesprek met Roland Koopman gaan Stefaan Casteleyn en Tom Simonts dieper in op de Belgische markt. Terwijl Koopman de Brusselse beurs gekscherende de 'Calimero van de Europese beurzen' noemt, zien de twee Vlaamse analisten wel degelijk mogelijkheden. 

Simonts erkent dat de Belgische beurs minder bekend is, maar ziet juist daar de kansen voor beleggers. Want die onbekende bedrijven zijn juist door dat gebrek aan bekendheid, vaak laag gewaardeerd. Daardoor zit er veel groei potentieel, zowel in individuele bedrijven volgens Simonts. 

Wanneer je de beurs in Brussel met die van Amsterdam vergelijkt, vallen er een aantal zaken op. Zo is het aantal beursnoteringen in Brussel veel hoger, maar de totale marktwaarde van de genoteerde bedrijven ligt een stuk lager dan in Amsterdam. Toch is het lange termijn rendement, wanneer je de indexen met elkaar vergelijkt in België dan weer groter. Op de kortere termijn valt de winst echter, met name de laatste jaren, wat tegen bij de zuiderburen. 

Mogelijke beursgangen in de toekomst voor Brussel 

Een mogelijke verklaring voor die recente achterstand is  volgens Casteleyn en Simonts het uitblijven van interessante en succesvolle beursgangen. Maar er wordt weer flink geïnvesteerd in het Belgische bedrijfsleven en dus hoopt Simonts dat op termijn weer een aantal interessante partijen naar de beurs zullen komen. Zo noemt hij Studio 100, het bedrijf dat we in Nederland vooral kennen van al hun formules gericht op jonge kinderen zoals K3 en Samson en Gert.

Jammer genoeg is er geen garantie dat deze bedrijven indien ze naar de beurs willen voor een notering in Brussel kiezen. Veel Belgische succesvolle bedrijven kiezen juist voor een buitenlandse notering volgens Simons. Want daar valt vaak toch meer geld op te halen dan in Brussel.

 

 

Beurs Inside - Voor kennis en winst

Beurs Inside is een interactief programma, wat betekent dat kijkers mee kunnen praten en vragen kunnen stellen tijdens de uitzending. Een aantal vragen zal in de live-uitzending worden beantwoord.

Voor de overige vragen zit elke week een deskundig team van moderators klaar om zoveel mogelijk vragen van kijkers te beantwoorden.  

Heb je ook een vraag over je beleggingen? Meld je nu hier aan.

Lees meer over
Tom SimontsStefaan CasteleynJim TehupuringAlbert JellemaRoland KoopmanBeurs InsideBeleggenBelgiëNederland