'Coronavirus heeft flink, maar kortstondig effect op economie China'
De zorgen over het coronavirus, dat vooral in China om zich heen grijpt, nemen toe. De beurskoersen dalen, maar wat is het effect op de economie? Volgens economen van Oxford Economics zullen de gevolgen mogelijk flink, maar ook tijdelijk zijn. Daarna zal het effect wegebben.
De Chinese overheid neemt extra maatregelen om het effect van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt er omgerekend bijna 8 miljard euro uitgetrokken voor de bestrijding van het virus.
Ook is de nieuwsjaarsvakantie met drie dagen verlengd en er zijn op belangrijke punten checkpoints neergezet waar de temperatuur van reizigers wordt gemeten.
'Vooral eerste kwartaal getroffen'
De uitbraak van het coronavirus heeft mogelijk een flink, maar kortstondig effect, denken economen van Oxford Economics, dat advies geeft op het gebied van economie en bedrijfsleven.
Zij gaan uit dat vooral in het eerste kwartaal en mogelijk in het tweede kwartaal de Chinese economie geraakt zal worden. Dat zal ook afhangen van hoe lang en hoe heftig het virus toeslaat.
Daarna zullen de effecten wegebben, verwachten ze bij Oxford Economics.
Inhalen?
Daar is Marijke Zewuster, hoofd emerging markets bij het Economisch Bureau van ABN Amro, het in grote lijnen eens. Ze denkt dat het nu nog heel lastig is om te zien of het negatieve effect in latere kwartalen kan worden gecompenseerd.
Het is nu de vakantieperiode rond Chinees nieuwjaar, maar sommige uitgaven, zoals reizen naar je familie, kun je niet zomaar inhalen, aldus Zewuster.
Een deel van de uitgaven kunnen echter wel worden goedgemaakt, denkt zij. Zo heeft de Chinese overheid genoeg middelen om later de economie te stimuleren.
'Vergelijken met SARS is lastig'
Het is nog lastig om uitspraken te doen over de economische gevolgen, zegt Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro. Als je vergelijkt met het SARS-virus, uit 2003, dan kijk je maar naar één andere uitbraak. Die uitkomsten van toen kun je niet één op één overnemen, waarschuwt Wessels.
Je kunt echter wel met met een schuin oog kijken naar wat er destijds gebeurde, aldus Raphie Hayat, senior-econoom die bij Rabobank de economie van China volgt. Het toerisme in China kromp toen met zo'n 15 procent, zegt hij.
Winkelverkopen en transport
De groei van de winkelverkopen halveerde, terwijl het passagiersvervoer met 41 procent kelderde, beide herstelden echter snel, aldus Oxford Economics. Ook de toegevoegde waarde van de industrie daalde, maar herstelde spoedig.
In de periode dat SARS uitbrak groeide de economie in China harder dan nu, met zo'n 10 procent. Dat nam af naar 3,5 procent, maar daarop volgde een sterk herstel, tot circa 13 procent, aldus Wessels.
'Waarschijnlijk lagere groei'
Er zijn meer verschillen. Het coronavirus trad als eerste op in Wuhan. De provincie Hubei, waar Wuhan ligt, is goed voor ruim 4 procent van de totale economie van China. Daarmee is Hubei qua omvang van de economie de zevende (van de 31) van China.
De regio is een belangrijke transportregio. Verder zitten er ook Europese en Amerikaanse bedrijven die daar fabrieken hebben, aldus Hayat.
Ook de timing is anders. De uitbraak van het coronavirus komt op een slecht moment: net voordat honderden miljoenen Chinezen naar hun familie gaan voor Chinees nieuwjaar, aldus Oxford Economics.
Overslaan naar andere landen
De verwachte lagere groei kan doorwerken naar andere landen, aldus Zewuster. Bedenk dat China nu veel belangrijker is voor de wereldeconomie dan het was in 2003, voegt Wessels daaraan toe.
Hij denkt dat de landen in de regio gevoeliger zijn voor een lagere Chinese groei dan landen in Europa en de VS. Hij maakt de vergelijking met brexit: de Britten voelen dat het sterkst, gevolgd door landen in de buurt die veel handelen met het land, zoals Nederland. Voor de rest van Europa en de wereld zijn de gevolgen een stuk kleiner.
Landen zijn nu echter wel beter voorbereid, dankzij de ervaringen met SARS, schrijft Oxford Economics.
Nederland
Voor ons land zullen de effecten van het coronavirus vooral indirect zijn, denkt Hayat. Als de negatieve effecten langere tijd aanhouden, dan zal dat ook de wereldwijde groei raken en daarmee Nederland.
Hij verwijst naar de rol van ons land als poort naar Europa: veel van wat wij importeren uit China wordt weer uitgevoerd, naar de rest van Europa.
Corona lijkt minder dodelijk
Het coronavirus en het SARS-virus zijn variaties van hetzelfde virus, met twee kanttekeningen, aldus Hayat. Het coronavirus lijkt minder dodelijk, zo zijn er volgens China nu 80 mensen van de ruim 2700 die waren besmet overleden, dat is 3 procent, zegt hij.
Destijds waren ruim 8.000 mensen met het SARS-virus geïnfecteerd en daarvan overleden er bijna 800, oftewel zo'n 10 procent, rekent Hayat voor.
Een verschil met het SARS-virus is dat het coronavirus een incubatietijd tot zo'n twee weken heeft . Het aantal besmette mensen zou dus best fors kunnen stijgen, concludeert Hayat.
'Kordater aangepakt'
"Vorige week gingen de eerste Chinese steden op slot. Bij een incubatietijd van gemiddeld tien dagen kun je pas tien dagen daarna zeggen hoeveel mensen besmet zijn geraakt", voegt Wessels daar aan toe.
Verschil met 2003 is wel dat het coronavirus nu kordater wordt opgepakt. Het afsluiten van steden heeft een enorme impact, maar je zet wel een stap tegen de verdere verspreiding, aldus Hayat. "Maar bedenk wel dat veel Chinezen nog zijn gaan reizen voordat steden werden afgesloten", besluit Wessels.