Beurs

Deze bedrijven gaan onderuit door de corona-uitbraak in Italië en dit is waarom

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© EPADeze bedrijven gaan onderuit door de corona-uitbraak in Italië en dit is waarom
RTL

Vrijwel alle bedrijven met een beursnotering op Europa's belangrijkste beursgraadmeters hebben een beroerde dag vandaag. Winnaars op de beurs moet je met een lampje zoeken.

De toonaangevende beursindices van Europa (de FTSE 100 in Londen, de DAX 30 in Frankfurt, de CAC 40 in Parijs en de AEX in Amsterdam) staan zonder uitzondering minimaal 3 procent in de min. De reden: de uitbraak van het coronavirus in Italië, waar al zes patiënten zijn overleden aan het uit China overgekomen virus. De AEX noteert rond 15.20 uur zelfs een min van 4,6 procent.

Op alle indices zijn slechts drie bedrijven te vinden die op winst staan vandaag, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z, uitgevoerd tussen 13.30 uur en 14.00 uur.

Update 15.35 uur: ook op Wall Street dalen de koersen hard. Bij opening stond de index 3 procent in de min.

Europese beurzen keihard onderuit na uitbraak coronavirus Italië
Lees ook

Europese beurzen keihard onderuit na uitbraak coronavirus Italië

De grote verliezers zitten vooral in de luchtvaart. KLM verliest tien procent, het Duitse Lufthansa 7 procent, IAG (waar Iberia en British Airways onder vallen) verliest 9 procent, Tui 8 procent. De grote verliezer is Easyjet: het aandeel van de prijsvechter keldert 15 procent. 

Direct en indirect geraakt

Ook de Britse aanbieder van cruisevakanties Carnival Corporation & plc staat op flink verlies (- 6 procent). De grote verliezen voor vlieg- en reismaatschappijen zijn verklaarbaar: zij worden direct en indirect hard geraakt door het virus. Direct als overheden reisverboden instellen om de verspreiding van het virus te voorkomen en indirect als de economie minder hard groeit door de uitbraak van het virus.

Bovendien: niemand wil nu vliegen, legt Durk Veenstra uit, beurscommentator van RTL Z. Een vlucht die nu niet gemaakt wordt, zal later niet alsnog gemaakt worden, legt Veenstra uit. "Dat is echt omzet die later niet wordt ingelopen." 

Autofabrikanten in de ramsj

Die schrale troost is er mogelijk wel voor autofabrikanten, vervolgt hij. Beleggers hebben daar vandaag alleen geen boodschap aan: autofabrikanten zoals Volkswagen en Mercedes-moeder Daimler werden in een klap 5 procent minder waard. "Dat was al in China te zien: de autoverkopen lopen hard terug omdat consumenten aarzelen met hun aankoop", vertelt Veenstra. 

Recessiespook

Die aarzeling geldt ook voor de algemene staat van de wereldeconomie: zal die nog blijven doorgroeien of vertraagt de groei met zelfs een recessie als gevolg? De forse verliezen voor staalbedrijf ArcelorMittal, mijnbouwbedrijven Rio Tinto en Anglo American en chemie- en grondstoffenhandelaar IMCD illustreren die vrees het best. 

En dat geldt ook voor de olieprijs, waar 3 procent vanaf ging vandaag. Als de groei minder hard gaat dan verwacht, zakt de vraag naar olie ook in. 

Ook uitzendbedrijf Randstad verliest fors vandaag. Dat kan zowel het gevolg zijn van angst voor een klap voor de auto-industrie als voor de economie in het algemeen. Bij dat laatste bezuinigen bedrijven als eerste op hun flexibele schil, die ze regelmatig inhuren via Randstad, legt Veenstra uit.

Financiële instellingen

De laatste groep verliezers: verzekeraars en banken. Op een dag als vandaag zoeken beleggers hun toevlucht in veilige beleggingen zoals obligaties. Het gevolg is dat de rente daarvan daalt, met een dalende rente op gewone leningen als gevolg. En dat is slecht nieuws voor financiële instellingen, want zo verdienen ze hun geld juist. 

Flow Traders is een van de weinige winnaars op de Europese beurzen vandaag. Het bedrijf dat beleggers helpt om heel snel transacties te doen, staat bijna zes procent in de plus. Bij grote koersschommelingen zoals vandaag wordt veel gehandeld en dat is waar Flow Traders z'n geld mee verdient. 

Op onze koersenpagina vind je de meest actuele stand van zaken op de beurzen.

Lees meer over
Air France KLMLufthansaTui TravelShellArcelor MittalASMLRandstadEffectenbeursAEX