Beurs

Instapmoment: nu aandelen kopen of nog even wachten?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyInstapmoment: nu aandelen kopen of nog even wachten?
RTL

De beurskoersen zijn de afgelopen weken fors gedaald. Is het al het moment om gebruik te maken van de lagere prijzen, of komt er nog meer ellende aan?

De AEX-index staat 30 procent lager dan 2,5 maand geleden. Wanneer komt het moment om in te stappen? Albert Jellema van 1Vermogensbeheer overlegt even met collega Jim Tehupuring: donderdagmiddag om kwart over drie, is het antwoord. Ze maken een grapje natuurlijk.

Niemand kan kopen op de bodem en verkopen op de top. Er gaat geen belletje af op dat moment, beaamt Stan Westerterp van partner bij Bond Capital Partners.

Hoe komt markt tot rust?

Je kunt wél kijken wat er nodig is om de markt tot rust te krijgen, zegt Jellema. Ten eerste moet daarvoor de virusuitbraak pieken, het aantal nieuwe besmettingen moet dan afnemen en steeds meer mensen moeten genezen zijn, zegt hij. Een week nadat bij SARS de uitbraak piekte bereikte de beurs het dieptepunt, zegt Jellema.

Daarnaast moet er een medische oplossing zijn. Het kan een tijdje duren voordat er een vaccin is, maar het zicht daarop kan rust creëren, denkt hij.

Overheid moet economie stimuleren

Verder zal het helpen als overheden de economie gaan stimuleren, maar het zal dan niet zo zijn dat de beurs meteen zal gaan stijgen, waarschuwt Jellema.

Ten vierde, en dat is de meest flauwe erkent hij, als de recessie diep is zeggen steeds meer beleggers tegen elkaar dat het in de koers zit verwerkt. Of dat op een AEX-stand is van 310 of van 390 (waar we gisteren even stonden), dat staat in de sterren geschreven, erkent Jellema.

Steunpakket van miljarden euro's moet ondernemers, werknemers en zzp'ers door crisis helpen
Lees ook

Steunpakket van miljarden euro's moet ondernemers, werknemers en zzp'ers door crisis helpen

'Paniek-barometer is contra-indicator'

De VIX-index, ook wel paniekbarometer genoemd, stond nog nooit zo hoog en dat is vaak een contra-indicator, aldus Westerterp. De koersen kunnen dan echter nog wel een tijdje rustig naar beneden gaan, zegt hij.

In sommige sectoren hebben we nog niet het ergste gezien, denkt Westerterp. Je kunt beter bevestiging hebben dat de bodem is geweest voordat je instapt, zegt hij. Je mist dan misschien de eerste 10 procent omhoog, maar dat is beter dan dat je nog eens min 30 procent om je oren krijgt, aldus Westerterp.

Tijd genoeg

"Je moet dan wel gaan opletten, want dan kom je in de buurt van interessante prijzen", zegt Westerterp.

Als het nieuws wat beter wordt, dan heb je altijd nog ruimschoots de tijd om te beleggen, er zijn altijd nog genoeg mensen die denken dat de wereld vergaat, aldus Westerterp.

'Zwarte zwaan'

Het coronavirus is een zogeheten zwarte zwaan, een gebeurtenis die je niet kunt voorspellen, maar die wel grote gevolgen kan hebben, denkt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

Hij denkt dat de Amerikaanse president Trump door de gevolgen van het coronavirus niet zal worden herkozen. De vraag is zelfs of er wel kan worden gestemd bij de presidentsverkiezingen in november, zegt Bender.

In ieder geval ontstaat er dus onzekerheid over de vraag wie de volgende president zal worden. Sanders wordt als veel minder gunstig voor de beurs gezien. Meer onzekerheid dus.

Wat moet je kopen?

Als het op een gegeven moment tijd is om te kopen, wat moet je dan kopen? De crisis gaat voorbij, misschien moet je simpelweg de hardst geraakte sectoren kopen, denkt Van Zeijl.

Maar het is de vraag wat voor permanente schade er is aangericht, zegt hij er meteen bij. Misschien gaan consumenten wel permanent meer online bestellen, denkt hij. Voor vastgoedfondsen die winkelcentra en winkelpanden hebben, zoals Unibail Rodamco en Wereldhave, zou dat nogal wat gevolgen hebben.

Luchtvaart

En luchtvaartmaatschappijen zullen wel gered worden, maar tegen welke prijs, vraag hij zich af. Permanente steun kan er toe leiden dat overheden een groter aandelenbelang krijgen. Het belang van bestaande aandeelhouders wordt dan dus kleiner.

Als de vraag naar energie stijgt en de Opec zorgt voor een hogere olieprijs, dan is dat goed voor een fonds als Shell, maar dat kan best een tijdje duren, denkt Van Zeijl.

Marktleider

In dit soort situaties kun je altijd beter in de marktleider zitten, vanwege de slagkracht en sterke balans en ze kunnen misschien profiteren van de malaise bij kleinere spelers, aldus Westerterp.

Hij denkt aan onder meer Apple, Microsoft, Google, Amazon of Facebook, maar ook aan McDonald's, Unilever en Ahold Delhaize. Dat zijn solide bedrijven die niet omvallen, zegt hij.

Lees meer over
Stan WesterterpAlbert JellemaKoen BenderPaul le ClercqBeleggenCoronavirusZ link in bio