Beurs

Italiaanse rente schiet omhoog na onhandige opmerking ECB

Door RTL Z··Aangepast:
© EPAItaliaanse rente schiet omhoog na onhandige opmerking ECB
RTL

De rente op een Italiaanse staatslening liep vanmorgen hard op, en stond zelfs even boven de 3 procent. Dat was de hoogste stand in meer dan een jaar.

Een hogere rente betekent dat de leenkosten van overheid maar ook van bedrijven en particulieren omhoog gaan. Dat kan Italië, dat hard getroffen wordt door de corona-uitbraak, er nu even niet bij hebben.

Onhandige opmerking 

Aanleiding voor die stijging waren opmerkingen van het Oostenrijkse bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) Robert Holzmann. Die zei in een interview met de krant Der Standard dat de ECB niets meer kon en ging doen om de economie te helpen. “Monetair beleid heeft zijn grenzen bereikt”, zei hij. Later trok hij zijn opmerkingen weer in, maar het kwaad was reeds geschied.

De ECB gaf snel daarna een verklaring uit dat de bank wél nog steeds mogelijkheden heeft om iets extra’s te doen, en ‘klaar staat om alle al genomen maatregelen aan te passen, indien nodig’ . Na die verklaring ging de Italiaanse rente weer iets omlaag.

’Opnieuw een communicatiefout’  

Donderdag maakte de rente al een sprong omhoog na opmerkingen van ECB-baas Christine Lagarde, die zei dat ze niet verantwoordelijk is voor het oplopen van de rentes, daarmee suggererend dat ze daar niets aan ging doen.

Beurscommentator Durk Veenstra vindt de uitspraken van de ECB erg onhandig. “Het is opnieuw een communicatiefout van de ECB, en op een heel slecht moment.”

Volgens Veenstra zal de rust op de kapitaalmarkt mogelijk pas terugkeren na een belofte van de ECB om de economie ongelimiteerd te steunen, vergelijkbaar met de opmerking van Lagarde’s voorganger Mario Draghi op het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012. Draghi zei toen bereid te zijn alles te doen om de euro te redden.

Lees meer over
ECBItalië