Beurs

Herweging AEX-index: ASML weegt het zwaarst, maar is niet de grootste

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© AFPHerweging AEX-index: ASML weegt het zwaarst, maar is niet de grootste
RTL

Komende maandag vindt de herweging van de AEX-index plaats. ASML zal voor het eerst het beursfonds zijn met de hoogste weging, hoewel Unilever en Shell groter zijn. Hoe zit dat?

Eén keer per jaar wisselt de samenstelling van de AEX-index. Vanaf komende maandag zullen in de AEX-index Aalberts en Vopak plaatsmaken voor ASMI en Just Eat Takeaway.

Geen Shell, maar ASML

Maandag verandert ook de weging van de AEX-index (en de midkap en de small cap index). Dat heeft nogal wat consequenties.

Zo zal voor het eerst ASML het zwaarst wegen in de AEX. Tot nu toe had Royal Dutch Shell bijna een abonnement op die positie.

Ook opmerkelijk: ASML is straks het enige fonds waarvan de weging is gemaximeerd op 15 procent. Dat betekent dat de ontwikkeling van de AEX-index voor 15 procent wordt bepaald door het koersverloop van ASML. Vaak gold zo'n 'cap' voor Shell en ook geregeld voor Unilever.

Maximaal 15 procent

De gedachte achter het aftoppen van de weging van een fonds op 15 procent is dat anders één fonds een veel te grote invloed zou hebben op de stand van de totale index.

Die regel werd ooit met name voor Shell ingevoerd, toen dat concern relatief veel groter was in vergelijking met de andere grote Nederlandse beursfondsen. De Nederlandse index zou anders jarenlang een soort Shell+ zijn geweest.

Koers Shell fors onderuit

Door de enorme daling van de olieprijs van de laatste weken is de beurswaarde van het Shell-concern echter fors gedaald, tot in totaal zo'n 96 miljard euro. Unilever is groter, de onderneming is in totaal meer dan 120 miljard euro waard.

Alle aandelen van ASML zijn bij elkaar circa 93 miljard euro waard. Toch weegt de maker van chipmachines in de AEX zwaarder dan Shell en Unilever. Hoe zit dat nu?

Vooral de afgelopen maanden deed Shell het op de beurs veel slechter dan ASML.© Investing.com
Vooral de afgelopen maanden deed Shell het op de beurs veel slechter dan ASML.

Ingewikkelde constructie Unilever en Shell

Dat komt doordat ASML voor 100 procent een Nederlands concern is. Bij Unilever en bij Shell is dat wat ingewikkelder. Beide hebben aandelen die in Amsterdam zijn genoteerd en stukken die in Londen op de beurs staan. Voor de totale marktkapitalisatie van Unilever en Shell moet je dus de Nederlandse en de Britse aandelen bij elkaar optellen.

Euronext kijkt voor de samenstelling van de Nederlandse AEX-index echter alleen naar de aandelen van Unilever NV en de aandelen Royal Dutch Shell A, die beide in Amsterdam zijn genoteerd. De aandelen Unilever PLC en Royal Dutch Shell B, op de beurs in Londen, worden buiten beschouwing gelaten.

ASML is op de beurs meer waard dan alleen de aandelen van Unilever NV en de aandelen Royal Dutch Shell A en daarom telt ASML met ingang van maandag het zwaarst in de AEX.

Weging Shell zal flink stijgen

Wat betekent de herweging nu concreet voor beleggers? De koers van Shell halveerde in vergelijking met een jaar geleden ruimschoots, terwijl de AEX als geheel in die periode 'maar' 20 procent daalde. De weging van Shell kelderde daardoor tot 7,3 procent.

Maar die weging is gebaseerd op het aandeel Shell waarvan de weging vorig jaar rond deze tijd werd afgetopt op 15 procent. Eigenlijk was de beurswaarde van het olie- en gasconcern vorig jaar dusdanig hoog dat de weging een stuk meer was dan 15 procent, tegen de 24 procent zelfs

Nu, daarentegen, wordt gewoon gekeken naar de marktwaarde van de aandelen Shell, zonder dat het nodig is de weging te maximeren op 15 procent.

Shell van 7,3 naar 12 procent

Bij Van Eck, dat ETF's aanbiedt, hebben ze berekend dat de weging van Shell met ingang van maandag rond de 12 procent ligt. Aanzienlijk hoger dus dan nu.

De hogere weging die straks voor Shell geldt, betekent dat indexbeleggers meer aandelen Shell moeten gaan kopen. Indexbeleggers verdelen het geld dat ze in aandelen van een bepaalde index hebben gestoken zo dat het deel van hun geld dat in een bepaald aandelenfonds zit overeenkomt met de weging van dat bedrijf in de index.

AEX straks gevoeliger voor olieprijs

De AEX zal dus in vergelijking met nu gevoeliger worden voor de ontwikkeling van de olieprijs, legt Stan Westerterp van Bond Capital Partners uit.

De weging van Unilever zal wat dalen ten opzichte van de circa 15 procent die het tot vandaag meewoog (het wordt circa 13 procent). ASML zal eveneens minder zwaar gaan meetellen, tot vandaag was het goed voor bijna 19 procent van de AEX, dat gaat dus terug naar 15 procent.

Lees meer over
Paul le ClercqEuronextASMLShellUnileverEffectenbeursAEX