Werkloosheid VS schiet verder omhoog: groei van 6,6 miljoen
In de VS blijft het aantal werklozen razendsnel oplopen. In de afgelopen week kwamen er nog eens 6,6 miljoen werklozen bij. Dat is meer dan was gevreesd en bijna net zoveel als vorige week. In drie weken tijd kwamen er meer dan 16 miljoen werklozen bij.
De economie in de VS gaat steeds slechter draaien als gevolg van de coronacrisis. In één week tijd steeg het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg met 6,6 miljoen. Dat is flink meer dan de verwachte toename van 5 miljoen.
Een week daarvoor was er ook al sprake van een huiveringwekkende stijging, van 6,9 miljoen. Dat cijfer was weer ruim het dubbele van een week daarvoor, toen er 3,3 miljoen mensen een beroep deden op een uitkering.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
16,8 miljoen in drie weken tijd
Het cijfer van vorige week werd in eerste instantie op 6,6 miljoen geschat, maar nu blijkt dat er toen ruim 200.000 meer mensen een uitkering aanvroegen.
In drie weken tijd zijn er in de VS dus maar liefst 16,8 miljoen werklozen bijgekomen. Dat is maar liefst 10 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking.
Bij de stijging van het aantal werkloosheidsaanvragen moet worden bedacht dat tot voor drie weken geleden het trieste record voor het aantal Amerikanen dat werkloos werd in een week op 695.000 stond. Dat was in 1982.
Steunpakket Fed van 2,3 biljoen dollar
Kort nadat de werkloosheidsaanvragen bekend werden, kwam de Fed, de Amerikaanse centrale bank, met een steunpakket van nog eens 2,3 biljoen (2300 miljard dollar, oftewel 2100 miljard euro).
Het gaat om programma's om onder meer kleine en middelgrote bedrijven en lokale overheden aan leningen te helpen.
De Fed verlaagde tijdens een ingelaste vergadering half maart de rente al naar bijna nul. Eerder die maand kwam de Fed na een noodvergadering ook al met een renteverlaging. Daarnaast kondigde de Fed eerder al andere opkoopprogramma's en monetaire stimuleringsmaatregelen aan.