Winst ING zakt 40 procent en dat is minder slecht dan gevreesd
De nettowinst van ING Bank daalde in het eerste kwartaal met 40 procent. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat het drie keer zoveel geld opzij zette voor het geval klanten hun rente of aflossingen niet meer kunnen terugbetalen. Toch zijn de resultaten een stuk minder slecht dan gedacht.
Zoals verwacht is de winst van ING Bank in de eerste drie maanden van het jaar gedaald.
In economische slechte tijden zijn er meer klanten die niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen en (een deel van) het door hen geleende geld en de rente niet kunnen terugbetalen. Daarvoor zetten banken dan alvast meer geld apart.
661 miljoen voor slechte leningen
In het eerste kwartaal ging het bij ING om 661 miljoen euro, tegen 207 miljoen euro in dezelfde periode van een jaar eerder en 428 miljoen euro in het vierde kwartaal.
Verder daaldede de omzet licht, met 1,4 procent, terwijl de kosten juist wel bleven doorlopen en met 6,6 procent stegen.
'Cijfers enorme meevaller'
De nettowinst in het eerste kwartaal kwam uit op 670 miljoen, in dezelfde periode vorig jaar was dat nog ruim 1,1 miljard.
De nettowinst die overbleef was uiteindelijk wel hoger dan de 411 miljoen euro die analisten hadden verwacht. "Een enorme meevaller", zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. Beleggers zijn het met hem eens, de koers van ING Bank stijgt zo'n 6 procent en daarmee is het vandaag verreweg de sterkste stijger in de AEX-index.
ING leende meer geld uit: 12,3 miljard euro. Verder kwam de bank klanten in het MKB en in de detailhandel tegemoet door hen toe te staan leningen later af te lossen. Met grotere klanten wordt overlegd om hen te helpen.
Winst Nederland stijgt juist
In Nederland zette ING maar 19 miljoen euro opzij voor slechte leningen, tegen 11 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. In België was de toename veel groter: van 42 miljoen euro naar 126 miljoen euro en dat terwijl ING in Nederland bijna twee keer zo groot is als in België.
In Nederland steeg het resultaat vóór belastingen zelfs met 4 procent, tot 554 miljoen euro. Daarmee komt bijna 55 procent van het totale resultaat voor belastingen van ING uit Nederland. Dat was maar 33 procent in het eerste kwartaal van vorig jaar. In België werd een verlies geleden van 92 miljoen, tegen een winst van slechts 33 miljoen vorig jaar.
Duitsland: meer winst
Net als in Nederland hoefde ING in Duitsland, de derde belangrijke markt, maar weinig geld te parkeren voor slechte leningen. De winst voor belastingen steeg daar.
Anders was dat in landen die ING als groeimarkten omschrijft, zoals Polen, Roemenië, Italië en Australië. Daar steeg het bedrag dat opzij gezet werd voor slechte leningen van 82 miljoen euro naar 134 miljoen euro. Het resultaat voor belastingen liep in die landen terug met 11 procent tot 189 miljoen euro.
Het grootste bedrag voor slechte leningen komt voor rekening van grote bedrijven en organisaties: 373 miljoen euro tegen 71 miljoen euro. Het resultaat voor belastingen kelderde daar van 465 miljoen euro tot 98 miljoen euro.
Sterke balans
ING schrapte eind maart al zijn dividend vanwege de coronacrisis, tot minstens 1 oktober. ING Bank heeft nog altijd een sterke balans, belangrijk om eventuele klappen op te vangen.