Coronacrisis

Vakbonden KLM dienen klacht in bij Europese commissie over voorwaarden steunpakket

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPVakbonden KLM dienen klacht in bij Europese commissie over voorwaarden steunpakket
RTL

Zes Nederlandse vakbonden hebben een formele klacht ingediend bij de Europese commissie. De klacht gaat over de voorwaarden die de Nederlandse overheid stelt aan de staatssteun die het KLM wil geven.

KLM ontvangt van de overheid een steunpakket van 3,4 miljard euro om te voorkomen dat het bedrijf door de coronacrisis omvalt. Er zijn wel voorwaarden aan die steun verbonden.

Zolang KLM hulp krijgt, mag het bedrijf bijvoorbeeld geen bonussen of dividend uitkeren. Verder wordt een stevig loonoffer verwacht van het personeel.

KLM'ers die meer dan drie maal modaal verdienen wordt gevraagd minstens 20 procent van hun salaris in te leveren, met het idee dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Werknemers die minder verdienen wordt gevraagd een kleiner percentage in te leveren.

Volgens de vakbonden CNV Vakmensen, VNC, VNV, De Unie, VKP en NVLT mag de Nederlandse overheid deze eisen niet stellen. De sociale partners waren niet bij het overleg over het steunpakket betrokken.

Inbreuk op rechten

Het gaat 'om voorwaarden die ingrijpen in cao’s en arbeidsvoorwaarden', zo stellen de bonden in de brief aan de Europese Commissie. "Wij constateren dat de gestelde voorwaarden op arbeidsvoorwaardelijk gebied zo specifiek en dwingend zijn, dat zij een inbreuk vormen op de fundamentele arbeidsrechten die door alle 27 lidstaten van de Europese Unie zijn geratificeerd."

Het steunpakket van de Nederlandse overheid wordt momenteel beoordeeld door de Europese Commissie. De vakbonden vragen om een negatieve beoordeling. KLM zou dan opnieuw met de overheid, werknemers en nu ook met de bonden om de tafel moeten gaan zitten.

In de brief erkennen de vakbonden ook dat ze weten dat KLM het momenteel moeilijk heeft. "Wij zijn de Nederlandse Staat dankbaar dat hij KLM behulpzaam wil zijn. Het personeel is bereid een bijdrage te leveren aan het herstel en de continuïteit van KLM." De sociale partners willen dan wel over die bijdrage meepraten.

Minder banen

In het plan van KLM gaat het overigens niet alleen om het inleveren van loon. De luchtvaartmaatschappij moet waarschijnlijk 5400 tot 7000 banen schrappen. Ze heeft vrijwilligers gevraagd, maar daar was weinig animo voor.

Lees meer over
Air France KLMCoronacrisis in NederlandNOWSchiphol