Miljardenbezuiniging

Shell reorganiseert: 7000 tot 9000 banen weg

Door Malini Witlox··Aangepast:
© GettyShell reorganiseert: 7000 tot 9000 banen weg
RTL

Shell schrapt de komende tijd 7000 tot 9000 banen om kosten te besparen vanwege de moeizame marktomstandigheden in de oliesector door de coronacrisis. "We hebben te veel lagen in het bedrijf", zegt topman Ben van Beurden.

In het aantal banen dat Shell schrapt zijn ook circa 1500 werknemers meegenomen die dit jaar vrijwillig vertrekken bij het bedrijf. Het banenverlies vindt plaats in de periode tot eind 2022 en moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar.

Dat maakte het olie- en gasconcern bekend in een tussentijdse handelsupdate, vooruitlopend op de kwartaalcijfers. 

Er werken nu bij Shell over de hele wereld in totaal ongeveer 82.000 mensen. Het bedrijf stelde gisteren al dat het bezig was met een 'strategische heroriëntatie'.

Transitie

"Dit nieuws zag je al lange tijd aankomen. Medewerkers maken zich al maanden zorgen. Shell moet om, de omslag maken naar duurzame energie," zo concludeert RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

"Dit is een buitengewoon moeilijk proces", zegt Shell-topman Ben van Beurden op de eigen site. "Het is erg pijnlijk om afscheid te moeten nemen van goede mensen. Maar we doen dit omdat we het moeten doen, omdat het de juiste keuze is voor de toekomst van het bedrijf. Het verlagen van de kosten is essentieel. We moeten competitief zijn."

Hij streeft naar een 'meer gestroomlijnde organisatie'.  "We hebben goed gekeken naar hoe we zijn georganiseerd en we vinden dat we op veel plaatsen te veel lagen in het bedrijf hebben. Er zijn te veel niveaus tussen mij, als ceo en de operators en technici op onze locaties."

De topman zegt niet in welke landen de ontslagen vallen of in welke lagen van het bedrijf. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is dit ook nog niet bekend.

Energietransitie

Als het aan de topman ligt gaat het bedrijf een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. Het doel is om de uitstoot tegen 2050 naar nul te hebben gebracht.

"Dat leidt tot grote veranderingen bij raffinaderijen, chemicaliënlocaties, onshore en offshore productiefaciliteiten. Maar het betekent ook dat we het soort producten dat we verkopen moeten veranderen. We zullen tegen 2050 wat olie en gas hebben in de mix van energie die we verkopen, maar het zal voornamelijk koolstofarme elektriciteit zijn en koolstofarme biobrandstoffen en waterstof."

Reactie vakbonden

Vakbonden FNV en CNV willen dat Shell snel duidelijk maakt wat de aangekondigde wereldwijde reorganisatie voor Nederlands personeel betekent. 

"De aankondiging van Shell gaat over het wereldwijde banenverlies, maar ze specificeren dat niet per land of locatie", zegt FNV-bestuurder Egbert Schellenberg. "De reorganisatie duurt tot eind 2022, wat betekent dat er lang de tijd voor wordt genomen en dat werknemers voor lange tijd in onzekerheid moeten zitten."

De FNV-bestuurder speculeert dat de 10 procent van het totaalaantal geschrapte banen wellicht wordt doorgerekend op het Nederlandse personeel, en dan zouden in ons land circa 900 posities verloren gaan. "Maar ze geven geen enkel inzicht, en rollen het plan stukje bij beetje uit zonder informatie naar buiten te brengen", aldus Schellenberg.

'Shell schrapt duizenden banen met het oog op energietransitie'
Lees ook

'Shell schrapt duizenden banen met het oog op energietransitie'

Lees meer over
ShellReorganisaties