'Structurele veranderingen'

Vaccinnieuws stuwt koersen achterblijvers, stijgen ze nog verder?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Paul van Riel / HHVaccinnieuws stuwt koersen achterblijvers, stijgen ze nog verder?
RTL

Sinds de positieve berichten over coronavaccins hebben sommige bedrijven het op de beurs bijzonder goed gedaan. Dat zijn vooral bedrijven die het daarvoor juist slecht deden. Kunnen beleggers van die fondsen nog meer verwachten?

Op 9 november meldden het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech als eersten dat ze een goed werkend vaccin tegen het coronavirus hadden. Daarna volgden nóg een paar bedrijven.

Dat zorgde voor een grote stimulans voor de beurs, omdat dat perspectief bood op een einde aan lockdowns en beperkende maatregelen voor consumenten. Sinds het uitbreken van corona hadden deze juist voor een negatief effect op de economie en de beurs gezorgd.

Ondernemer moet 'cadeauwinkel die geen winkel is' toch sluiten
Lees ook

Ondernemer moet 'cadeauwinkel die geen winkel is' toch sluiten

Flinke winsten achterblijvers

Sinds bekend werd dat er een vaccin is, steeg de AEX met ruim 9 procent. Dat is al een forse stijging, maar sommige bedrijven deden het nog veel beter.

Koploper in de AEX is Unibail-Rodamco-Westfield, dat onder meer winkelcentra bezit. De koers explodeerde met 87 procent. Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM ging met maar liefst 66 procent omhoog, staalfonds ArcelorMittal met 50 procent, Shell met 28 procent en Randstad met 16 procent.

Beter dan de AEX

Ook de meeste financials deden het beter dan de AEX. Zo steeg ING met 25 procent, ASR met 17 procent en verzekeraar NN met 13 procent.

Ondanks die plussen hebben bijna al die fondsen het over het jaar tot nu toe nog steeds minder goed gedaan dan de AEX en veel staan zelfs op verlies.

© RTL Z

'Riskant op korte termijn'

Voor cyclische fondsen is het op de korte termijn, de komende wintermaanden, nog wel een beetje riskant, denkt Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen. Cyclische bedrijven, zoals Randstad, ArcelorMittal en ook Shell, zijn sterk afhankelijk van hoe de economie draait.

Versteeg wijst op de mutatie van het coronavirus die voor het eerst in het VK opdook: "Als er nog hele heftige lockdowns komen, dan hebben cyclische bedrijven daar last van."

Toch ziet hij de beurskoersen van bedrijven die recent een deel van hun verlies hebben ingelopen niet flink teruglopen, mede omdat ze in vergelijking met begin dit jaar nog achterblijven bij andere bedrijven.

Optimistisch op langere termijn

Op de wat langere termijn ziet Versteeg het optimistischer in voor aandelen in het algemeen en ook voor veel bedrijven waarvan de koers de laatste tijd is opgelopen, maar die het dit jaar tot nu toe minder goed deden dan de AEX.

Mochten de beurskoersen de komende tijd wat dalen, dan is dat misschien wel een mooi koopmoment, denkt hij.

Structurele problemen

Voor een aantal bedrijven die de laatste weken flink zijn opgelopen, ziet Corné van Zeijl, beleggingsstrateeg bij Actiam, het echter somber in. "Ze hebben een structureel probleem."

Bedrijven die winkelpanden verhuren, zoals Unibail-Rodamco-Westfield, hebben te maken met permanente veranderingen, aldus Van Zeijl. "De trend dat veel mensen online kopen is versneld, de schade wordt nooit meer helemaal goedgemaakt."

Banken

Bij banken vrezen beleggers voor faillissementen van bedrijven waar geld aan geleend is, zegt hij. "Het is de vraag of banken genoeg geld opzij gezet hebben." Verder speelt volgens Van Zeijl nog de lage rente, waar banken last van hebben. En vergeet de hoge kosten voor regelgeving niet, vult Versteeg aan.

KLM

"Air France-KLM heeft enorme leningen moeten aangaan, waardoor het structureel minder winstgevend is geworden. Verder zullen consumenten hun oude vliegpatroon wel weer oppakken, maar het zakelijke vliegverkeer zal niet meer volledig herstellen", aldus Van Zeijl. Bedrijven hebben immers gezien dat videobellen vaak ook werkt.

KLM is nog een drama, erkent Versteeg, "de schuld is verschrikkelijk groot."

Lees meer over
Jos VersteegCorné van ZeijlActiamShellArcelor MittalAir France KLMUnibail RodamcoRandstadING GroupASR NederlandNNBeleggenAEX