Meer grip op je beleggingen, ook in 2021

·Aangepast:
© GettyMeer grip op je beleggingen, ook in 2021
Van onze partner IG

Als 2020 ons iéts heeft geleerd, dan is het wel dat de toekomst niet te voorspellen is. Zeker voor beleggers. Maar door slim naar je portefeuille te kijken, kun je toch een beetje onzekerheid weg te nemen, zelfs als je juist wat actiever wilt handelen. Salah-Eddine Bouhmidi, Head of markets bij IG, geeft tips voor meer grip op je beleggingen.

Het afgelopen jaar waren de ontwikkelingen rondom het coronavirus natuurlijk zeer bepalend op de beurzen. En ook de verkiezingen in Amerika en de Brexit hielden beleggers in hun greep. Volgens ervaren trader Salah-Eddine  Bouhmidi is het nog maar de vraag of we in 2021 in rustiger vaarwater komen.
“Ja, 2021 wordt beter. Maar ik kijk wel met een gemixt gevoel naar de toekomst,” zegt Bouhmidi. De wereldwijde ontwikkelingen rondom vaccinatie tegen het virus zijn hoopvol, maar volgens Bouhmidi moeten we nog maar afwachten hoe we er aan de andere kant van de coronacrisis uit komen. Want veel van de gevolgen van de crisis zijn nu nog niet te overzien: “Het is nu nog grijs en bewolkt. Als het virus een minder groot gevaar is, gaan we pas helder zien. We kunnen nu nog niet inschatten wat voor invloed het heeft gehad op het gebied van faillissementen of schulden van bedrijven en landen.”

TINA: There is no Alternative

Toch ziet Bouhmidi voor aandelen vooral goed nieuws. Het aantal beleggers neemt toe en dat betekent dat de waardes van de meeste aandelen blijven stijgen. Waar we vroeger een toenemende populariteit van beleggen nog zagen als verkoopsignaal, ligt dat anno 2021 wel anders volgens Bouhmidi. “Kijk naar Japan, daar waren in de jaren negentig de rentes al heel laag en werden de kapitaalmarkten steeds populairder. Dat gaat daar nog steeds heel goed.”
Diezelfde ontwikkeling zie je nu in de hele wereld: “De inflatie neemt toe en je krijgt geen rente meer op je spaarboekje. Dus je spaargeld wordt minder waard.” Net als in Japan is dus de groeiende populariteit van beleggen voortgekomen uit een soort noodzaak. “TINA: there is no alternative. Beleggen in de bedrijven is nagenoeg de enige manier om je geld nog te laten groeien.”

Educatie is belangrijk

Nu beleggen steeds meer voor iedereen wordt, is educatie wel heel belangrijk volgens Bouhmidi. Want daarmee voorkom je dat mensen producten kopen die ze niet begrijpen of onnodige risico’s nemen. Bij IG zetten ze daar dan ook vol op in, met de IG Academy. Als je handelt via het platform van IG krijg je met deze academy toegang tot handige cursussen en dagelijkse analyses van verschillende experts, waaronder Bouhmidi zelf.
Volgens de ervaren trader zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als belegger. In de eerste plaats moet je je afvragen welke stijl van beleggen bij je past. Zelf is Bouhmidi een zeer actieve handelaar. Dat kan heel leuk zijn, maar brengt ook veel risico met zich mee en daar moet je wel tegen kunnen.

Daarnaast is niet verstandig om al je spaargeld te beleggen. Je moet bijvoorbeeld geld achter de hand houden voor een kapotte wasmachine, een onverwachte reparatie aan je huis of de jaarlijkse vakantie. Het bedrag dat je uiteindelijk belegt, kun je vervolgens opnieuw opdelen.
Je spreidt bijvoorbeeld je beleggingen over sectoren en landen, maar kunt ook een deel passief beleggen en een deel gebruiken om meer actief mee te handelen. Mits je dat leuk vindt natuurlijk.

Een andere belangrijke tip van Bouhmidi: “Niet tegen jezelf liegen!” Volgens hem moet je “geen copy-paste van andere traders worden”, maar juist je eigen stijl kiezen. Daarbij kijk je bijvoorbeeld naar het risicoprofiel dat bij je past, maar ook naar de producten die je kiest. Handel je bijvoorbeeld liever in individuele aandelen of breng je direct spreiding met een ETF of een fonds?

 

‘Beleggen mag niet spannend zijn’

Daarbij mag beleggen volgens Bouhmidi niet spannend zijn. Ook niet als je actief handelt. “Je moet zo zeker van je zaak zijn, dat het juist saai wordt. Het moet niet gaan om spanning, maar om succes en vooral veel geduld.”  En dus moet je goede research doen.
Je kunt je beleggingskeuzes maken op basis van fundamentele- of technische analyse. Bij fundamentele analyse let je bijvoorbeeld op de ontwikkelingen in de sector waarin je wil beleggen of de politieke of economische ontwikkelingen van een bepaald land. Technische analyse kijkt naar patronen in de grafiek en laat al die politieke en economische factoren buiten beschouwing.

Bouhmidi maakt zelf vooral veel gebruik van technische analyse. En zeker na een jaar als 2020 waarbij je “eigenlijk niet zoveel had aan fundamentele analyse”, kun je ook als beginnende belegger best wat technische analyse toepassen op je portefeuille.
Hiervoor kun je zelf aan de slag, maar je kunt ook gebruik maken van de informatie die IG met zijn handelaars deelt. Zo schrijft Bouhimid samen collega-analist Robbert Manders, elke ochtend een marktupdate met een vooruitblik op de aankomende beursdag. Hiervoor kunt u zich gratis inschrijven.

Kijken naar patronen: het januari-effect

Het zogenoemde januari-effect is een patroon dat al jaren zichtbaar is in de markten. Volgens dat effect beweegt de markt in een jaar hetzelfde als de eerste vijf dagen van de eerste maand. Dus zien we in januari een stijgende lijn, dan eindigen we 2021 in het groen. Maar is de waarde na vijf dagen juist gedaald, dan eindigt 2021 in de rode cijfers. Een effect dat volgens Bouhmidi in ongeveer tachtig procent van de gevallen geklopt heeft en zelfs in het onrustige jaar 2020 gelijk lijkt te gaan krijgen.

Volgens Bouhmidi is dit effect een mooi uitgangspunt als je wil beleggen in een hefboomproduct, bijvoorbeeld een Turbo24 van IG. Dat doe je uiteraard nooit met al je belegde geld. Want een hefboomproduct geeft kans op veel rendement, maar heeft dus ook veel risico.

Hedge je portefeuille met een hefboom

Met het knockoutniveau, het moment dat je Turbo wordt stopgezet, kun je het risico wel beperken. Volgens Bouhmidi kun je daarvoor het beste kijken naar de cijfers van het afgelopen jaar: “Zet je in op een stijgende rally voor 2021, dan kies je het dieptepunt van 2020 als knockoutniveau”. Op die manier kan je belegging wel wat beweging aan, maar is je risico in lijn met de grafieken tot dan toe.

Dit jaar laten de eerste vijf dagen opnieuw een flinke stijging zien, dus dat zou goed nieuws kunnen betekenen voor beleggers. Maar in het geval van een neerwaartse markt, kunnen passieve beleggers met het januari-effect ook slim hedgen, volgens Bouhmidi. “Veel lange-termijnbeleggers, kiezen voor producten die verdienen bij een stijgende markt.” Maar als de eerste dagen van januari een daling laten zien, zouden deze beleggingen volgens het januari-effect dat jaar dus verlies maken. “Als je dan een Turbo short neemt met een kleine inleg, zeg tien procent van je beleggingen, dan maakt de hefboom mogelijk een deel van je verlies goed”. Omdat je een klein deel van je beleggingen gebruikt neem je maar weinig risico, maar als je gelijk hebt compenseer je dankzij de hefboom wel het verlies van de rest van je portefeuille.  Zo hou je ook in een onzekere markt grip op je beleggingen.

LET OP: Turbocertificaten zijn complexe financiële instrumenten. Uw vermogen loopt risico. U kunt uw geld snel verliezen.