Volgen Elon Musk blind

Beleggers kopen verkeerde aandeel Signal: koers stijgt 12.000 procent

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Britta Pedersen/Pool via APBeleggers kopen verkeerde aandeel Signal: koers stijgt 12.000 procent
RTL

De koers van het miniscule Amerikaanse beursfonds Signal Advance ging de afgelopen dagen 118 keer over de kop. De oorzaak: beleggers interpreteerden een tweet van Tesla-oprichter Elon Musk niet goed en kochten het verkeerde aandeel.

In een paar dagen tijd van een koers van 0,60 dollar stijgen naar 70,85 dollar. Dat overkwam het aandeel Signal Advance.

'Gebruik Signal' tweette Elon Musk, de grote man achter Tesla en de rijkste man ter wereld, vorige week donderdag. Beleggers dachten te kunnen profiteren van dit 'advies' van Musk en ze haastten zich om het aandeel Signal te kopen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Signal en Signal Advance

Helaas voor hen is er meer dan één bedrijf met 'Signal' in de naam. Veel beleggers kochten Signal Advance, terwijl Musk juist de app Signal bedoelde. Dat is een alternatief voor WhatsApp.

"Zo zie je maar weer dat je eerst onderzoek moet doen voordat je daadwerkelijk belegt", zegt Jan Wirken, aandelenanalist bij ABN Amro.

Drie dagen koersexplosies 

Vorige week donderdag verzesvoudigde de koers, vrijdag verdubbelde de koers van Signal Advance, maar de grote klap omhoog kwam gisteren, toen de koers doorschoot naar 70,85 dollar: een bijna vernegentienvoudiging.

Daarna kwamen blijkbaar veel beleggers erachter dat ze toch iets te snel op de koopknop hadden gedrukt. Uiteindelijk sloot het aandeel op 38,70 dollar. En dan te bedenken dat vorig jaar februari een aandeeltje nog zo'n 0,08 dollar kostte.

"Zo zie je maar weer dat je eerst onderzoek moet doen voordat je daadwerkelijk belegt"

Zoom, Zoom, Zoom en Zoom

Het is niet voor het eerste dat beleggers enthousiast het verkeerde aandeel kopen. Zo ging vorig voorjaar niet alleen de koers van Zoom Video Communications, het bekende videobelbedrijf, door het dak, maar ook drie andere bedrijven met 'Zoom' in hun naam.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC zag zich toen zelfs genoodzaakt om in te grijpen en legde de handel in het obscure beursfondsje Zoom Technologies stil.

Lees meer over
Jan WirkenZoomSECBeleggenVerenigde Staten