Hogere olieprijs dempt de pijn

Extreem winterweer Texas kost Shell 168 miljoen euro

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Suzanne Cordeiro/ AFPExtreem winterweer Texas kost Shell 168 miljoen euro
RTL

Het extreme winterweer dat de Amerikaanse staat Texas in februari trof had niet alleen gevolgen voor de inwoners van die staat, het raakt ook olie- en gasconcern Shell. Het drukt de winst met maximaal 200 miljoen dollar (168 miljoen euro).

Dat zegt Shell in een trading update over het eerste kwartaal. Texas is een belangrijke staat voor oliewinning, ook Shell is er actief. In februari was het er aanzienlijk kouder dan normaal.

Het extreme winterweer zorgde ervoor dat veel inwoners van de staat een tijd geen elektriciteit hadden. Ook de oliewinning werd er door getroffen en lag tijdelijk stil. 

Texas beleeft koudste winter in jaren, miljoenen mensen zonder stroom
Lees ook

Texas beleeft koudste winter in jaren, miljoenen mensen zonder stroom

Hogere olieprijs

De pijn voor Shell als gevolg van het winterweer zit hem dan ook vooral in de onderdelen die zich bezighouden met de winning, verwerking en verkoop van olie. Dat kost Shell in totaal maximaal 120 miljoen dollar.

Toch zal er ondanks de problemen in Texas bij de oliewinning van het concern als geheel in het eerste kwartaal wel winst worden gemaakt, denkt Shell.

Dat komt doordat de olieprijs is gestegen. De hogere olieprijs scheelt ook in de marges die Shell haalt bij de rafinaderijen.

Gas en chemie

Shell is de laatste jaren steeds meer een gasconcern geworden, maar het effect van de winterstorm in Texas op de gasdivisie zal beperkt zijn. In de chemische divisie kost de kou in Texas Shell nog eens circa 60 miljoen dollar.

Waar de overige circa 20 miljoen dollar aan kosten vallen is niet duidelijk. Een woordvoerder van Shell zegt dat het slechts om een trading update gaat en dat de precieze cijfers later bekend worden.

Voor de resultaten van Shell over het eerste kwartaal moeten beleggers wachten tot 29 april. De koers van Shell reageert nauwelijks op het nieuws.

Lees meer over
ShellVerenigde Staten