Geld opnemen kost geld

Rabobank gaat geld vragen voor pinnen in het buitenland

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPRabobank gaat geld vragen voor pinnen in het buitenland
RTL

Rabobankklanten moeten vanaf september transactiekosten betalen als ze geld opnemen bij een pinautomaat die niet van de Rabobank en niet van Geldmaat is. Je betaalt 75 cent, ook als je slechts een tientje pint. En Rabobank is niet de enige bank die het gebruik van cash geld ontmoedigt.

Het gaat om de goedkopere betaalpakketten van de Rabobank, zegt een woordvoerder van de bank. "Het DirectPakket, het StudentenPakket en het BasisPakket." Hoeveel klanten zo'n pakket hebben, kon hij niet direct zeggen. 

De maatregel zal vooral mensen die vaak over de grens pinnen treffen, tijdens vakantie, een stedentrip of boodschappen in de grensstreek. Euro's pinnen binnen Europa is nu nog gratis

Er wordt minder contant geld gebruikt en dus stijgen de kosten per transactie, geeft de Rabobank als verklaring voor de stap. "Denk aan kosten van beveiliging en kosten van het vullen. Omdat minder mensen cash geld opnemen, zijn de kosten per transactie dus relatief hoger. Bovendien moeten we bij banken die niet van ons zijn betalen voor het gebruik. Een deel van die kosten rekenen we nu door."

Geldmaat gratis

Rabobank benadrukt dat het geld pinnen bij de eigen automaten en die van Geldmaat gratis blijft. "Uiteindelijk moeten er 3500 Geldmaten in Nederland zijn, een landelijk spreidend netwerk."

75 cent extra betalen doe je vanaf september wel bij alle pinautomaten over de grens, ook in euro-landen. Ook betaal je in Nederland de opslag bij geldautomaten van een exploitant die geen bank is. Het gaat dan bijvoorbeeld om pinautomaten van GWK Travelex, EuroNet en YourCash die je vindt in steden waar veel toeristen komen zoals Amsterdam.

Kabinet wil dat winkeliers contant geld blijven accepteren, ook na corona
Lees ook

Kabinet wil dat winkeliers contant geld blijven accepteren, ook na corona

ABN Amro

De Rabobank is niet de enige die klanten voortaan laat betalen voor het gebruik van contant geld. Sinds 1 juli moeten klanten van ABN Amro vijf euro en 0,50 procent over het gepinde bedrag per transactie betalen als ze per jaar meer dan 12.000 euro opnemen. Bij studenten gaat de extra teller lopen bij 6000 euro.

En bij ING mogen studenten al langer maar 12 keer per jaar geld pinnen, daarna betalen ze 80 cent per transactie.

Nibud bezorgd

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich zorgen over deze trend. "Het gebruik van cash geld moet gratis blijven, zolang klanten het nog zoveel gebruiken", zegt een woordvoerder die ook verwijst naar een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) dat in maart 2021 is gepubliceerd.

Daaruit blijkt dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Volgens DNB is het belangrijk dat een burger zijn tegoed bij een bank kan opvragen. "Contant geld is ook de enige manier voor mensen om, onafhankelijk van een bank, geld bij zich te dragen", zo staat in het onderzoek. 

Laaggeletterden

Bij 21 procent van alle transacties wordt nog cash betaald in Nederland. Onder meer ouderen, blinden en laaggeletterden geven vaak nog de voorkeur aan cash. Alleen al daarom mag het geen geld gaan kosten om contant geld te storten of te pinnen, vindt het Nibud.

"Er zijn 2,5 miljoen laaggeletterden. We vinden dat mensen niet via een 'gebruikersboete' gedwongen moeten worden om digitaal geld te gebruiken, wanneer contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel is", aldus het Nibud.

Ook de Consumentenbond maakt zich zorgen. De consumentenorganisatie heeft in mei gesprekken gevoerd met ABN Amro met het verzoek om het plan om geld te gaan rekenen als consumenten.

"Die gesprekken hebben niets opgeleverd. Maar we laten het er niet bij zitten. We hebben DNB gevraagd om een brief aan de bank te sturen. En ook kaarten we het volgende week aan in politiek Den Haag. Een minister zou de banken die geld gaan rekenen tot de orde kunnen roepen," zegt een woordvoerder van de Consumentenbond.

Den Haag lijkt voorstander van eenvoudig gebruik van contant geld te zijn. Toen veel winkels vanwege de coronacrisis geen contant geld meer wilden aannemen, liet minister Hoekstra in de Tweede Kamer weten zich daar zorgen over te maken.

Lees meer over
RabobankING BankABN AMRODNBNibudConsumentenbondContant geldGeld