Koepeltentje voor 165 euro

Vrijwilliger tijdens de F1 op Zandvoort? Zorg zelf voor lunch of diner

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Zsolt Szigetvary/EPAVrijwilliger tijdens de F1 op Zandvoort? Zorg zelf voor lunch of diner
RTL

Vrijwilligers bij de Formule 1 op Zandvoort moeten daar wel wat voor over hebben. Niet alleen moeten ze zelf hun slaapplek verzorgen en krijgen ze maar één maaltijd per dag, zelfs de reis ernaartoe moet uit eigen zak worden betaald.

Zo'n 1450 vrijwilligers zorgen er op 3, 4 en 5 september mede voor dat de Dutch Grand Prix op Zandvoort kan worden verreden, met onder andere Max Verstappen. Maar als je er vrijwilliger bent, dan moet je daar wel wat voor over hebben.

Rondbanjeren met een glas champagne op Zandvoort? Mag niet
Lees ook

Rondbanjeren met een glas champagne op Zandvoort? Mag niet

Zo is het als je een vroege dienst hebt handig als je in Zandvoort kunt slapen. De eerste shift begint namelijk al om 06:30 uur, maar het is een kwartier lopen vanaf het station en de eerste trein komt pas aan om 06:26 uur aan.

Provisorische camping

Op sportvelden niet ver van de ingang is een provisorische camping, maar dat kost inclusief toeristenbelasting 70 euro voor vijf nachten (sommige vrijwilligers moeten er ook donderdag al zijn). Oftewel 14 euro per dag.

Als je korter dan vijf nachten op de camping wilt staan, dan betaal je toch voor vijf nachten. Alleen de toeristenbelasting van 3 euro per nacht bespaar je dan. De slaapplek is overigens 6,5 vierkante meter per persoon, oftewel 3x2,17 meter.

Als je geen tent hebt, dan kun je er pop-up-koepeltentje kopen voor 165 euro. Daar zitten dan wel weer twee eenpersoonsluchtbedden, twee slaapzakken, twee kussens een lampje op zonne-energie bij.

Geen stroom

Dat lampje op zonne-energie is niet voor niets. Er is immers geen stroom op de camping. Als je je telefoon wil opladen, dan kan dat dus nog lastig worden. Vrijwilligers wordt dan ook geadviseerd een powerbank mee te nemen. Die kunnen ze ook kopen bij de organisatie voor 5 euro.

Tegen vrijwilligers was eerder gezegd dat ze 'goed te eten en te drinken' zouden krijgen. Dat klopt wel, maar je krijgt dat goede eten niet vaak.

Als je een vroege dienst draait, dan krijg je een lunchpakket, als je een late dienst draait tot ten minste 17:00 uur, dan is er een diner geregeld. De andere maaltijd moet je dus zelf regelen. Over ontbijt wordt niets vermeld in de informatie die de vrijwilligers hebben gekregen.

Max Verstappen na zijn winst in de GP van Oostenrijk op 4 juli.© Joe Klamar / AFP
Max Verstappen na zijn winst in de GP van Oostenrijk op 4 juli.

Geen reiskostenvergoeding

Eerder was al bekend dat vrijwilligers geen reiskostenvergoeding krijgen. Als je in Zandvoort zelf of in bijvoorbeeld Haarlem woont en op de fiets naar het circuit kunt, is dat misschien geen probleem. Maar als je van verder komt, dan zal je toch kosten maken om er te komen.

In vergelijking met muziekfestival Lowlands lijken vrijwilligers er bij de formule 1 bekaaid vanaf te komen. Bij Lowlands wordt het vervoer verzorgd en kunnen vrijwilligers hun tentje gratis opzetten. Net als bij de formule 1 krijgen ze bij Lowlands overigens alleen maaltijden als ze aan het werk zijn.

Bij zowel de aanstaande Grand Prix in Zandvoort als op Lowlands mag je het terrein op als je geen dienst hebt. Genoeg reden voor mensen om zich als vrijwilliger aan te melden. Alle beschikbare plekken zijn al weken geleden opgevuld.

Lees meer over
Max VerstappenDutch Grand PrixCircuit van ZandvoortFormule 1Zandvoort (Zandvoort)Gemeente Zandvoort