Wel beleggen, geen spaarrekening

Veertig procent jongeren heeft moeite om rond te komen

Door RTL Z··Aangepast:
© Robin UtrechtVeertig procent jongeren heeft moeite om rond te komen
RTL

Je bankrekening is leeg, maar de baas betaalt pas over een paar dagen. Het is een herkenbaar probleem voor veel jonge mensen. Bijna veertig procent van de jongeren geeft aan regelmatig niet rond te kunnen komen of echt op te moeten letten.

Acht procent komt echt geld tekort om de huur, hypotheek of dagelijkse kosten te betalen en ook een eventuele studieschuld af te lossen. 31 procent redt het met moeite. Daar staat tegenover dat 39 procent van de jongeren makkelijk rond kan komen en 11 procent zelfs geld overhoudt aan het einde van de maand.

Niet om hulp vragen

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van SNS onder ruim 1.400 jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Het gaat zowel om jongeren met een bijbaan als jonge mensen die fulltime werken, maar bij de vraag of ze rond kunnen komen is volgens onderzoekers specifiek naar de niet-studenten gekeken.

Opvallend: bij eventuele geldproblemen is een kleine meerderheid van de respondenten niet van plan een beroep te doen op ouders, familie of vrienden. 52 procent zegt niet snel anderen om hulp te vragen, ze lossen het zelf wel op. 

Jongeren hebben meer geld te besteden, maar komen toch tekort
Lees ook

Jongeren hebben meer geld te besteden, maar komen toch tekort

De helft van de jongeren komt dus makkelijk rond of houdt zelfs geld over. Er wordt dan ook veel gespaard. Drie op de vier respondenten heeft een buffer. Vaak kunnen ze daar zelfs een half jaar van leven. Toch maakt de helft van de ondervraagden zich soms zorgen over geld, 9 procent doet dat zelfs vaak. Veel jongeren zouden graag meer kennis van financiën hebben.

Beleggen

Opvallend is dat 12 procent van de jongeren die geen spaargeld heeft, wel aan beleggen doet. Van de jongeren die een maand aan spaarbuffer hebben, belegt maar liefst een kwart. De bank noemt dat zorgelijk, omdat beleggen risicovoller is.

"Ons advies is echt: bouw eerst die spaarbuffer op en ga dan beleggen. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor eventuele financiële tegenslagen en heb je de kans om geld op te bouwen voor later," zegt Marieke Tiesinga, Strategisch Adviseur Maatschappelijke Impact bij SNS.

Lees meer over
SNS BankGeldJongerenBeleggenSparenLink in bio