Beleggen in bitcoins zonder ze te bezitten: 'Kans op manipulatie blijft'
Grote en kleine beleggers kunnen vanaf nu investeren in bitcoin zonder dat ze de cryptomunt daadwerkelijk zelf in bezit hebben. Een besluit van de Amerikaanse beurswaakhond SEC maakt dat mogelijk.
De SEC heeft namelijk voor het eerst goedkeuring gegeven voor een bitcoin-ETF. Dat is een bijzonder product waarmee je indirect kunt beleggen in bitcoins.
Zeven vragen en antwoorden over de bitcoin-ETF aan Teunis Brosens, bitcoinexpert van ING.
1. Een bitcoin-ETF: waar beleg je dan precies in?
"Met een ETF (Exchange Traded Fund) volg je als belegger een onderliggende index. Dat kan bijvoorbeeld de AEX zijn, maar in dit geval gaat het om futures op bitcoin. Je belegt dus niet rechtstreeks in bitcoin."
2. Wat zijn futures?
"Een future is een overeenkomst om een bepaalde belegging, zoals hier bitcoin, te verhandelen tegen een prijs die nu overeengekomen is. De futures waarin de bitcoin-ETF belegt, steken op hun beurt weer hun geld in echte bitcoins, waarvan je de koers dagelijks kunt volgen.
Futures zijn dus, grof gezegd, een soort opties, maar wel met een hoog risico. In principe kun je namelijk soms meer dan je inleg verliezen. Ook gaat het bij futures om flinke bedragen."
3. Waarom gaat het zo ingewikkeld?
"De markt voor bitcoins is niet gereguleerd, dat wil zeggen dat er in principe geen toezicht is op wat vragers en aanbieders doen. Veel grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, mogen niet in zo'n markt beleggen. Maar futures zijn wel een gereguleerde markt, met toezicht. Doordat de Amerikaanse beurswaakhond SEC toestemming geeft voor bitcoin-ETF's, kunnen meer beleggers hierin investeren."
4. Maakt het wat uit voor particuliere beleggers?
"Voor particulieren die nu al een rekening hebben bij een bekende cryptobeurs is het nieuws niet zo interessant. Maar er zijn ook heel wat particulieren die nog wat huiverig staan tegenover het kopen van crypto's en liever via hun eigen bank beleggen. Voor hen kan het wel wat uitmaken. Maar zowel de futuresmarkt als de uitgever van de ETF's willen ook wat verdienen, dus dat gaat af van wat je als belegger overhoudt."
5. Loop je meer of minder risico met een belegging in een bitcoin-ETF?
"Doordat de markt voor futures gereguleerd is, mag manipulatie niet en beleggers zijn daar dus beter beschermd. Maar de prijs van de futures wordt weer gedreven door de koers van bitcoin en de verwachtingen die er zijn voor welke kant die koers op gaat. Dus voor zover de koers van bitcoin wordt gedreven door manipulatie, pak je daar wel wat van mee.
Maar die manipulatie is vaak maar op korte termijn. Soms gedurende de dag, daar heb je dan minder last van. Maar als Elon Musk twittert en de prijs van bitcoin schiet omhoog en dat duurt een paar maanden, dan heb je daar wel mee te maken in de futuresmarkt en dus met je bitcoin-ETF. Dus je sluit de invloed van het niet-gereguleerde deel zeker niet helemaal uit."
6. Hoe belangrijk is deze stap voor bitcoin?
"Best belangrijk. Het is een stap waarmee bitcoin toegankelijker wordt voor een breed publiek: grote beleggers die niet rechtstreeks in bitcoin mogen beleggen en particulieren die nog wat huiverig zijn. Voor de langere termijn is het moeilijk om anders uit te leggen dan een positieve ontwikkeling voor bitcoin. Het zorgt voor een grotere acceptatie en meer belangstelling voor bitcoins."
7. Wat kan dit met de prijs doen?
"Sinds afgelopen vrijdag bekend werd dat de SEC zich vandaag over toestemming van de bitcoin-ETF zou buigen, was er wat speculatie dat er waarschijnlijk toestemming zou komen. De koers van bitcoin spoot dan ook omhoog. Maar nu denken sommige beleggers dat de koers misschien wat te hard omhoog geschoten is. Voor de korte termijn is het lastig om daar wat over te zeggen.
Maar ik denk dat het voor de langere termijn een belangrijke stap is. Meer belangstelling is uiteindelijk positief voor de koers en ook breder is het goed, voor de acceptatie van bitcoin en andere crypto's."