Ahold uitblinker

AEX 40 jaar: aandelen een veel betere investering dan huizen

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kim van DamAEX 40 jaar: aandelen een veel betere investering dan huizen
RTL

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, bestaat 40 jaar. In die tijd verzeventienvoudigden de koersen van bedrijven uit de AEX-index. Dat is veel meer dan de huizenprijzen, die in die periode 'maar' een kleine zeven keer over de kop gingen.

Als je 40 jaar geleden je geld in aandelen had gestoken, dan had je nu heel goed kunnen cashen. De AEX-index begon op 4 maart 1983 namelijk op een stand van omgerekend 45,38 punten. En nu is dat gestegen tot circa 760 punten. Anders gezegd: als je destijds 100 euro in de AEX-index had gestoken, dan was dat nu circa 1683 euro.

En waarschijnlijk nog wel meer. Want als je al die tijd voor de dividenden (dat is het deel van de winst dat aan aandeelhouders wordt betaald) nieuwe aandelen van AEX-fondsen had gekocht, was die 100 euro uit maart 1983 nu zo'n 6245 euro geworden.

© Refinitiv Datastream / Corné van Zeijl

Ahold topper, Philips flopper

Van de 7 bedrijven die al sinds 1983 in de AEX zitten, heeft Ahold het beste gepresteerd. Een belegging van 100 euro in de supermarktgigant was de afgelopen 40 jaar uitgegroeid tot ruim 7000 euro, berekende RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. Het rendement van aandelen Shell zat daar maar net onder.

Maar met Philips was je veel minder goed af geweest., want als je in 1983 voor 100 euro aandelen Philips had gekocht, dan had je nu 1300 euro gehad. Dat is dus een fors minder grote stijging dan een belegging in de AEX-index.

© Refinitiv Datastream / RTL Z

In bovenstaande grafiek zie je dat onze AEX-index het in de afgelopen 40 jaar beter deed dan veel andere beurzen. Zo zette de AEX-index de Duitse DAX aan de kant en ook de MSCI World, die de prestaties van aandelen wereldwijd meet, werd verslagen, zij het nipt.

Huizen

Met aandelen van AEX-bedrijven had je alles bij elkaar veel meer kunnen verdienen dan als je je geld in een huis had gestoken.

De gemiddelde transactieprijs van een woning was in januari bijna 425.000 euro. Dat was in 1983 omgerekend slechts zo'n 62.000 euro, aldus Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvesting aan de TU Delft. Dat is bijna een verzevenvoudiging.

Beter dan obligaties en sparen

Met aandelen, zelfs met Philips, zou je ook beter af zijn geweest dan met obligaties. Want met een belegging in tienjaars Nederlandse staatsleningen zou je in 40 jaar tijd van 100 euro een kleine 630 euro hebben gemaakt, dat is ruimschoots een vervijfvoudiging.

Als je in 1983 geld had belegd in de AEX-index, dan had je ook de inflatie ruimschoots kunnen compenseren. De consumentenprijzen verdubbelden tussen 1983 en 2023 ruimschoots.

In deze video zie je dat er in de afgelopen vier decennia hoge winsten en ook grote verliezen werden geleden, waar zelfs de overheid voor moest opdraaien:

Ook was je met een belegging in de AEX-index beter uit geweest dan als je je geld op een spaarrekening had gezet. Je kunt er namelijk ruwweg van uitgaan dat de spaarrente gelijk is aan de inflatie, aldus De Geus. Dat zou een verdubbeling hebben opgeleverd, terwijl de AEX-index zoals gezegd verzeventienvoudigde.

AEX: van 13 naar 25 bedrijven

Bij het begin van de AEX-index zaten er 13 aandelen in de index: ABN, Ahold,Akzo,Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens,KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden,Philips,Unilever en Nedlloyd.

In de loop van de tijd is het aantal uitgebreid naar 25, maar er verdwenen ook bedrijven, door fusies en overnames. Zo gingen ABN en Amro samen en inmiddels is ABN Amro gedegradeerd naar de minder belangrijke Midkap-index. Verder verdwenen Gist-brocades, Hoogovens en Nedlloyd omdat ze werden overgenomen. Verder is KLM gekocht door Air France en zit Air France-KLM nu in de Midkap.

In de afgelopen 40 jaar zijn er ook heel wat bedrijven opgenomen en er vervolgens weer uitgevallen, zoals Baan, UPC, Versatel, Imtech en Ziggo.

Lees meer over
EuronextAEXEffectenbeursBeleggen