Onrust in bankenwereld na problemen bij Amerikaanse techbank
Rode cijfers op de beurs: financiële fondsen duiken keihard naar beneden. Silicon Valley Bank (SVB), een belangrijke geldverstrekker voor startups en durfkapitaalfondsen, zit in de problemen. En dat heeft effect op de hele bankwereld.
SVB is in Nederland een relatief onbekende bank, maar is de geldbron van veel techbedrijven in Sillicon Valley, een internationaal centrum van innovatie. SVB had geld nodig en deed daarom zijn overheidsobligaties van de hand.
Dat kostte de bank echter veel geld. Op een obligatiepakket van 21 miljard dollar, maakte de bank een verlies van bijna 2 miljard dollar. Daarna wilde SVB nieuwe eigen aandelen uitgeven.
Paniek
Jacob Schoenmaker, beurscommentator bij RTL Z: "Met de uitgifte van extra aandelen, wilde de bank eigenlijk rust en vertrouwen creëren. Maar het aandelenpakket verwatert erdoor." Het kan leiden tot minder macht en zeggenschap van aandeelhouders.
En dat zorgde voor paniek bij klanten van SVB, die massaal besloten om hun geld op te nemen. Die klanten kregen dat advies ook van financiële experts, waaronder Venture Capital fondsen. Dat zijn investeringsfondsen gericht op risicovolle investeringen in innovatieve bedrijven.
Iedereen wil kortom weg bij SVB. Een heuse bankrun. En dat is een probleem, omdat banken doorgaans meer geld uitgeven dan ze op papier in kas hebben. Dat gaat normaal gesproken goed, totdat bijna alle klanten tegelijk hun geld op willen nemen.
Aandeel daalt met 60 procent
Het aandeel van SVB op de Amerikaanse Nasdaq-beurs daalde gisteren met 60 procent. De paniek bij SVB sloeg bovendien over naar andere banken en verzekeraars. Toen in 2008 Lehman Brothers omviel, een andere kleine Amerikaanse bank, trok het de hele bankenwereld mee in zijn val.
Alle banken zijn in één groot web met elkaar verweven, omdat ze onderling geld lenen. Als één bank omvalt, kan die bank daarom andere banken meetrekken.
Schoenmaker: "De vraag is hoe ver de tentakels van SVB reiken. Beleggers van andere banken zijn geschrokken. Ze willen de winst pakken die ze de laatste tijd gemaakt hebben en verkopen nu hun aandelen. Daardoor daalt ook de koers van ING groep en van Aegon flink. De laatste jaren is die echter juist enorm gestegen, dus de banken kunnen wat hebben."
Kat in het nauw
De beurscommentator meent dat SVB in paniek een verkeerde keuze heeft gemaakt door aandelen uit te geven. "Dat is geen teken van kracht. Je moet bij crisis juist eigen aandelen inkopen. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen."
Schoenmaker denkt dat er onterecht paniek is bij banken en beleggers. "Ik vermoed dat het wel weer overwaait en dat de koersen zich zullen herstellen."
De Nederlandsche Bank (DNB) zegt dat banken in ons land "weerbaar" zijn. DNB heeft een stresstest uitgevoerd voor de effecten op de Nederlandse bankensector van zo'n waardedaling van obligaties door rentesprongen. "Daar kwam maar een geringe impact uit", meldt een woordvoerster. DNB wees in eerdere analyses wel op de risico's van grote schommelingen en waardedalingen op de financiële markten.
"Maar onze analyses laten ook zien dat onze banken goed gekapitaliseerd en weerbaar zijn. Daarbij is er ook geen directe relatie met wat zich bij SVB voordoet", aldus DNB.