Business

Franchisers Runnersworld rennen weg en starten eigen winkels

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© GoogleFranchisers Runnersworld rennen weg en starten eigen winkels
RTL

Acht franchisenemers van Runnersworld met in totaal elf filialen scheiden zich af van de hardloopketen en beginnen een eigen formule onder de naam RunX. Volgens de vertrekkers krijgen zij bij Runnersworld onvoldoende vrijheid. "Straks zitten we met ondernemers aan tafel in plaats van winkelmanagers."

​Dat bevestigt franchisenemer Jacques Kusters van het Runnersworld-filiaal in Tilburg na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. "De verhoudingen zijn scheefgegroeid", zegt hij over de relatie met Runnersworld en moederbedrijf Euretco. "We betalen een enorme fee, maar we krijgen er belabberd weinig voor terug."

Moeizame relatie

Runnersworld telt 24 filialen die allemaal door franchisenemers worden gerund. Ze verkopen hardloopschoenen en -accessoires. De winkel onderscheidt zich door een schoenservice op maat. Er wordt gekeken naar de looptechniek van de klant en op basis daarvan een schoen uitgezocht. 

Volgens Kusters is de relatie met retailorganisatie Euretco, dat ook eigenaar is van Intersport, Hubo en Libris, al langer moeizaam. De recent aangekondigde nieuwe koers was de druppel. Zo gaat de fee omhoog en moeten winkels straks tenminste 200 vierkante meter groot zijn, terwijl bestaande shops soms maar de helft in grootte zijn.

Verplichte verbouwingskosten

Tot overmaat van ramp moeten de franchisenemers de verbouwing zelf betalen, waarvan de kosten kunnen oplopen tot wel twee ton. De nieuwe koers zou voor een forse boost voor de verkoop zorgen, maar toen Kusters om een kosten-batenanalyse vroeg, kreeg hij nul op het rekest. "Natuurlijk moeten ook zij iets verdienen, maar niet over onze rug heen."

De vertrekkende ondernemers kunnen zich daarbij onvoldoende in de markt zetten als hardloopspecialisten, zegt Kuster, zelf fervent loper en organisator van de jaarlijkse marathon van Tilburg. "Wij zijn hardlopers in hart in nieren, maar 90 procent van de collectie is al bepaald en ligt ook bij Intersport."

Coöperatiemodel boven franchise

Daarom hebben de initiatiefnemers van RunX gekozen voor een coöperatiemodel, waarbij iedere winkelier ook eigenaar is van het merk. "We gaan alles samen doen", zegt de Tilburger. "We zitten straks met ondernemers aan tafel in plaats van winkelmanagers. De coöperatie is zo krachtig, franchise is helemaal uit."

Als alles volgens planning verloopt, start RunX in september met vijf filialen. Waar in Nederland deze precies komen, wil Kuster nog niet zeggen, want 'dat ligt nog een beetje gevoelig'. "Ze komen verspreid door het land, want we willen landelijke dekking." In een latere fase volgt een webshop.

Einde Runnersworld-tijdperk

Hoewel de RunX-ondernemers ieder een eigen contract hebben met Euretco denkt Kusters niet dat dit voor problemen gaat zorgen. "We hebben de beste franchiserechtadvoctaat van Nederland. Volgens hem staan we sterk in onze schoenen, maar ik hoop dat ze zeggen: ga maar. We willen in goed overleg uit elkaar."

Sinds het bericht in het FD is Kusters al door meerdere franchisenemers benaderd, ook door niet-Runnersworld-ondernemers. "Ik krijg zoveel energie van de nieuwe formule", zegt hij. "Ik ben ervan overtuigd dat we de komende jaren uitgroeien tot de grootste hardloopwinkel van Nederland. Dit is het einde van het Runnersworld-tijdperk."

Acht winkels

Jan Willem Juffer, directeur Sport bij Euretco en daarmee verantwoordelijk voor de Runnersworld-formule, vindt het jammer dat de franshisenemers voor zichzelf beginnen, zegt hij in een reactie. "Wij betreuren ieder vertrek van iedere ondernemer."

Wel laat Juffer weten dat een aantal van hen inmiddels weer op andere gedachten is gebracht en heeft besloten te blijven. "En met één zijn we nog in gesprek." Daarmee komt het aantal vertrekkers volgens hem op zeven franshisenemers met totaal acht winkels.

Lees meer over
EuretcoFranchiseHardlopenGemeente Tilburg