Ondernemen

Fietsenwinkel Hans Struijk leed miljoenenverliezen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPFietsenwinkel Hans Struijk leed miljoenenverliezen
RTL

De failliete winkelketen Hans Struijk Fietsen leed afgelopen jaren miljoenenverliezen. In 2016 bedroeg het verlies 1,7 miljoen euro, in de negen maanden voor de surseance verloor de winkelketen 3,7 miljoen.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Reinoud van Oeijen.

De winkelketen Hans Struijk Fietsen, die zestien vestigingen telde, werd vanaf 2009 opgebouwd door het bedrijf achter Fietsenwinkel.nl. In het voorjaar van 2015 werd de keten verkocht aan de Belgische branchegenoot Fiets!. Dat bedrijf is in handen van de Belgische familie Verhaeren, die rijk werd in de wegenbouw.

Gigantische verliezen

Uit het verslag van Van Oeijen blijkt dat de Belgen in Nederland meteen al verliezen om de oren kregen. In de anderhalf jaar tussen april 2015 en september 2016 boekte Hans Struijk Fietsen een verlies van 1,7 miljoen euro op een omzet van 25,4 miljoen euro.

Cijfers over het gebroken boekjaar van september 2016 tot en met augustus 2017 zijn nog niet bekend. Maar waarschijnlijk waren die niet best. In augustus vorig jaar moesten de Belgische aandeelhouders namelijk 2,5 miljoen euro in de winkelketen steken om het bedrijf financiële ademruimte te geven.

Die financiële ruimte verdween echter al weer snel, doordat de verliezen bleven aanhouden. In de periode september 2017 tot eind mei 2018 bedroeg het verlies 3,7 miljoen euro, op een omzet van 6,3 miljoen euro.

Verkoopopdracht

Afgelopen mei gaf de Belgische eigenaar de opdracht aan Deloitte België om de zestien Nederlandse fietsenwinkels te verkopen. In zijn verslag schrijft curator Van Oeijen dat die beslissing was ingegeven door 'teruglopende omzetten en het moeilijke aansturen vanuit België'. 

Nog voordat die verkoop rondkwam, legden de Belastingdienst en andere schuldeisers begin juni echter beslag op de Nederlandse banktegoeden van het bedrijf. Eind juni konden de salarissen van de honderd werknemers niet worden betaald. Daarop volgden eind juni surseance, en begin deze maand het faillissement.

Miljoenenschulden

Wat achterblijft zijn de rokende puinhopen. Huisbanken ING België en BNP Paribas Fortis hebben respectievelijk 3,6 miljoen en 2,3 miljoen euro tegoed. Verzekeraar Enra claimt één miljoen, waarmee in 2015 de bedrijfsovername zou zijn gefinancierd.

Curatoren Van Oeijen probeerde afgelopen weken een doorstart te realiseren, maar slaagde er niet in de keten als geheel te verkopen. Wel wist hij zeven losse winkels aan verschillende geïnteresseerden over te doen.

De verkoop van de twee Haagse vestigingen en de winkels in Geldrop, Eindhoven, Nijmegen, Nootdorp en Pijnacker leverde nog geen 330.000 euro op. Over de negen andere winkels onderhandelt de curator nog.

Bijschrift: in een eerdere versie van dit artikel werd een ander verliescijfer over 2016 genoemd, gebaseerd op de opgave in de eerste versie van het eerste faillissementsverslag. Omdat dat een typfout bleek, is het cijfer aangepast.

Lees meer over
Hans Struijk FietsenFaillissementRetail