Business

Energiebedrijf EnergieFlex krijgt uitstel van betaling

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPEnergiebedrijf EnergieFlex krijgt uitstel van betaling
RTL

Het bedrijf achter energieleverancier EnergieFlex, bekend als hoofdsponsor van de Nijmeegse voetbalclub NEC, heeft uitstel van betaling gekregen. Dat bevestigt een woordvoerder tegen RTL Z.

EnergieFlex werd in 2014 opgericht en bood aanvankelijk vooral pre-paid energie aan aan klanten met mogelijke betaalproblemen. Later onderscheidde het bedrijf zich door het aanbieden van groene stroom.

Ook stak Energieflex veel geld in marketing. Zo was het bedrijf hoofdsponsor van NEC en shirtsponsor van de Bredase voetbalclub NAC. Hoeveel het energiebedrijf daar precies voor betaalde, is onduidelijk.

Discussies met toezichthouder

De afgelopen jaren kwam EnergieFlex herhaaldelijk in aanvaring met de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zo dreigde de toezichthouder de vergunningen voor het leveren van gas en elektriciteit in te trekken, als het bedrijf haar administratieve processen niet op orde bracht.

Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat het bedrijf Flexenergie, dat achter het merk Energieflex zit, er ook financieel niet rooskleurig voor stond. Eind 2016 had het een negatief eigen vermogen van 4,6 miljoen euro, tegen een min van 775.000 het jaar ervoor. "De vermogens- en liquiditeitspositie is door de negatieve resultaten van de afgelopen jaren (…) verder verslechterd", aldus het verslag.

Toch dacht de directie dat 'duurzame voortzetting van de activiteiten' mogelijk was, ook omdat in 2018 winstgevendheid werd verwacht. "Het is niet ongebruikelijk voor startups in de energiemarkt dat in de eerste jaren verlies wordt geleden."

Oorzaken surseance

Volgens woordvoerder Ralph Nadolski van EnergieFlex kent de surseance twee belangrijke oorzaken. "In de eerste plaats zijn de energieprijzen behoorlijk gestegen, en kunnen wij dat niet volledig doorberekenen aan onze klanten. Daarbij komt dat de concurrentie op de energiemarkt stevig is, waardoor het veel tijd kost om nieuwe klanten te werven, en bestaande klanten te behouden."

Volgens de woordvoerder staan de discussies met de ACM los van de surseance.

Overname

Welke gevolgen de surseance voor de klanten van EnergieFlex heeft, is nog onduidelijk. "Wij waren de afgelopen tijd al bezig met het zoeken naar een partner die ons kon overnemen", aldus Nadolski.

"Dat is nog niet gelukt, maar we spreken nog steeds met een aantal kandidaten. Onze inspanningen blijven daar, nu in samenwerking met de bewindvoerder, op gericht."

Lees meer over
EnergieGroene energieEconomie