Business

Uitstel van betaling voor Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuizen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPUitstel van betaling voor Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuizen
RTL

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad hebben uitstel van betaling gekregen. Dat bevestigt een woordvoerder van de zorginstellingen, die in handen zijn van zorgondernemer Loek Winter.

Volgens de zorginstellingen is de surseance te wijten aan de financiers, die het vertrouwen hebben opgezegd. "De aanhoudende tekorten zijn niet langer te financieren", zegt woordvoerder Marcel Paapst tegen RTL Z.

"De ziekenhuizen zijn bezig met een reorganisatieplan, maar de zorgverzekeraars willen dat niet meer steunen. Ook de huisbank heeft het vertrouwen opgezegd. Daardoor restte de raden van bestuur niets anders dan uitstel van betaling aanvragen."

De belangrijkste zorgverzekeraar die de ziekenhuizen financiert, is Zilveren Kruis. Huisbank is ING.

Mogelijk faillissement

Wat er nu gaat gebeuren met de ziekenhuizen, is onzeker. Wel is zeker dat uitstel van betaling vrijwel altijd wordt gevolgd door een bankroet. Daar lijken de zorginstellingen zelf ook op voor te sorteren. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar", schrijven zij in een persbericht.

In het verleden gingen ziekenhuizen vrijwel nooit failliet, omdat overheden, zorgverzekeraars en banken uiteindelijk altijd bijsprongen met extra geld. Onder minister voor Volksgezondheid Edith Schippers kwam hier echter een einde aan.

In 2013 ging het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse failliet; eind 2014 volgde De Sionsberg in Dokkum. Die gevallen kunnen gelden als voorbeeld voor wat er mogelijk in Amsterdam en de Flevopolder gaat gebeuren.

Ziekenhuizen uitgekleed

In Spijkenisse en Dokkum werden delen van de ziekenhuizen doorgestart onder de vleugels van nieuwe eigenaren. Daardoor bleef een deel van de zorgverlening voor patiënten bestaan.

Maar van volwaardige ziekenhuizen was na het faillissement geen sprake meer. Heel veel, vooral wat ingewikkeldere, zorg verdween naar ziekenhuizen in de omgeving.

Tijdens een persconferentie in Amsterdam kondigde het Slotervaartziekenhuis vanmiddag aan dat de afdeling spoedeisende hulp al is gesloten. Dat geldt nog niet voor de IJsselmeerziekenhuizen.

Uitwijken

In Amsterdam zal een uitgekleed Slotervaart geen probleem zijn, omdat de stad meer dan voldoende ziekenhuizen telt. Voor bewoners van Lelystad en omstreken is dat veel lastiger. Zij zullen vaker moeten uitwijken naar Harderwijk, Almere of Zwolle. 

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het "voor patiënten in beide regio's en voor mij van belang is dat er voldoende kwalitatief goede en veilige zorg beschikbaar blijft." Onder regie van Zilveren Kruis wordt een plan opgesteld dat dat moet waarborgen.

Voor de acute zorg als spoedeisende hulp of acute verloskunde kunnen patiënten eventueel ook terecht in andere ziekenhuizen, tekent Bruins aan. "Mocht het komen tot een faillissement (...) dan is de rol van het ministerie van Volksgezondheid daarom beperkt."

Roerig verleden

Beide ziekenhuizen kennen een roerig verleden. De IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad, Dronten en Emmeloord, bungelden in 2009 al op de rand van een faillissement. Vlak voordat dat zover was, nam zorgondernemer Loek Winter de zorginstelling over.

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kwam in 2007 in handen van ondernemers Jan Schram en Aysel Erbudak, maar kwam in 2012 in een zware crisis terecht. Winter nam toen ook het Slotervaart over.

Daarmee waren het de enige twee volwaardige ziekenhuizen in Nederland die in private handen waren. Winter stelde de ziekenhuizen uit de problemen te kunnen halen, door ze efficiënter te runnen dan hun semi-publieke concurrenten.

Situatie verslechterde

Aanvankelijk leken de ziekenhuizen onder zijn bewind ook daadwerkelijk op te krabbelen. Maar de afgelopen jaren werd steeds duidelijker dat de financiële situatie verslechterde. Vorige week meldde RTL Z nog dat de IJsselmeerziekenhuizen 'op de rand van de afgrond' stonden. Jaarstukken van het Slotervaart waren nog niet gedeponeerd.

Bij het Slotervaartziekenhuis werken bijna 1100 mensen en 100 medisch specialisten. Jaarlijks bezoeken bijna 90.000 patiënten het ziekenhuis. De IJsselmeerziekenhuizen tellen ruim 800 werknemers en 90 medisch specialisten. De zorginstelling wordt jaarlijks bezocht door ruim 70.000 patiënten.