Ondernemen

Tony's Chocolonely krijgt eigen chocoladefabriek met pretpark

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© Archieffoto ANPTony's Chocolonely krijgt eigen chocoladefabriek met pretpark
RTL Nieuws

Tony's Chocolonely krijgt een eigen chocoladerepenfabriek. Die komt in een oude meelfabriek in Zaandam, die de chocoladefabrikant zal huren van een vastgoedinvesteerder die het pand gaat kopen.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Met de investering is volgens Tony's baas Henk Jan Beltman een bedrag van ruim 100 miljoen euro gemoeid. "Er komt ook een achtbaan."

Beltman verwacht jaarlijks zo'n 60 tot 70 miljoen chocoladerepen te gaan produceren in de fabriek die ook open is voor het publiek. "Het moet naast de fabriek een attractie worden met achtbaan, horeca en een auditorium."

Tony's Chocolonely is sinds de oprichting twaalf jaar geleden uitgegroeid tot een van de populairste chocolademerken van Nederland. Het bedrijf wil alleen cacao gebruiken waarvoor boeren in Afrika een acceptabele prijs hebben gekregen en waarbij geen kinderen worden ingezet bij de oogst.

500.000 bezoekers

De chocoladerepen worden nu nog gemaakt in fabrieken in België. Beltman hoopt met een eigen fabriek de creativiteit in het eigen bedrijf te vergroten. "Dat gaat beter als we zelf de chocolade maken. Maar we willen ook dat mensen begrijpen hoe het wordt gemaakt", zegt Beltman.

"Het is ook echt een droom die uitkomt. Ik wordt ook wel Henkie Wonka genoemd", zegt Beltman. Dat is naar de personage Willy Wonka, de fabrieksdirecteur in het boek Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl.

Beltman was al langer op zoek naar een geschikte locatie waar ook een groot publiek ontvangen kan worden. Tony's mikt op 500.000 bezoekers per jaar. De bouw moet eind volgend jaar beginnen en in 2021 gereed zijn.

Samenwerking met vastgoedinvesteerder

Met de bouw is volgens Beltman een investering van meer dan 100 miljoen euro gemoeid. "We gaan werken met een vastgoedinvesteerder en wij gaan dan vervolgens het pand huren. De intentieverklaring voor de koop van het pand is getekend." 

Pakhuis de Vrede is honderd jaar geleden gebouwd als meelfabriek.  Daarna heeft het verschillende functies gehad waaronder als opslagruimte van cacao. Het stond ook vaak leeg en nu is het een opslag voor zeecontainers. Het is eigendom van de gemeente Amsterdam.

Pakhuis De Vrede in Zaandam wordt nu nog gebruikt voor containeropslag© Rijksmonumenten
Pakhuis De Vrede in Zaandam wordt nu nog gebruikt voor containeropslag
- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Visitekaartje

Beltman denkt met een eigen fabriek ook de manier van werken van het bedrijf verder te kunnen stimuleren. "Wij zijn een impactbedrijf. We willen laten zien dat je door duurzaam te werken ook commercieel een succes kunt worden." 

De fabriek moet ook een visitekaartje worden voor de internationale expansie waar Tony's Chocolonely voor staat. Het bedrijf hoopt flink te groeien in de Verenigde Staten en Groot Brittannië.

Tegenvaller

Dat is nodig, want de omzet kwam uit op 55 miljoen in het afgelopen boekjaar. Dat is weliswaar een stijging van 23 procent, maar minder dan de verwachte 50 procent waar het bedrijf op had begroot. In het jaarverslag rept het bedrijf van een tegenvaller.

Tony's Chocolonely is volledig in handen van de oprichters en het personeel. Beltman is met 56 procent de grootste aandeelhouder. 

RTLZ maakte onlangs een documentaire over de centrale rol die Nederland speelt in de internationale cacao- en chocolade industrie. De documentaire 'Nederland Cacaoland' is terug te zien bij Videoland.

Advertentievrij?RTL-Premium