Ondernemen

Picnic reageert op aantijging: 'Slechte omstandigheden? Onzin'

Door Maaike Homan··Aangepast:
© Archiefbeeld ANPPicnic reageert op aantijging: 'Slechte omstandigheden? Onzin'
RTL

Het beeld van een bedrijf dat het niet nauw neemt met de veiligheid van werknemers en arbeidsomstandigheden, is misplaatst. Dat zegt Picnic-oprichter Michiel Muller in reactie op aantijgingen van vakbond FNV.

De bond, zo laat het vandaag in Trouw weten, sprak het afgelopen jaar met honderd werknemers en ex-werknemers. Die noemen, ondersteund met foto's en filmpjes, hun werkomgeving onveilig, de werkdruk te hoog en de beloning ondermaats.

Muller is hoogst verbaasd, laat hij RTL Z weten. "Alsof we een bedrijf zijn waar werknemers worden uitgebuit en bij bosjes bezwijken. Dat is totaal niet de sfeer hoor. Kom gerust kijken anders."

Werknemers Picnic klagen over hoge werkdruk en te lage beloning
Lees ook

Werknemers Picnic klagen over hoge werkdruk en te lage beloning

'FNV sprak werknemers aan bij bushalte' 

Volgens hem had de FNV best binnen mogen komen om met iedereen te praten. "Dan hadden ze kunnen zien hoe de sfeer echt is, maar er is niet aangebeld." Wat de bond wel heeft gedaan, zegt hij, is werknemers aanspreken bij de bushaltes buiten de distributiecentra. 

"Wat denk je dat mensen zeggen als ze gevraagd wordt: 'Jij verdient te weinig hè, heb je niet recht op meer'?" Daarnaast, zegt Muller zijn medewerkers, die allemaal getraind zijn op onder andere veiligheid, gevraagd foto's en filmpjes te maken van incidenten. 

Michiel Muller: "De FNV doet aan stemmingmakerij."© ANP
Michiel Muller: "De FNV doet aan stemmingmakerij."

Incidenten en controles

Los nog van de privacy van andere medewerkers, gaat het om incidenten, stelt hij. Op de beelden, die hij inmiddels gezien zegt te hebben, staat bijvoorbeeld een pallet voor een nooduitgang.

Verkeerd, weet hij ook. "Dat was afgelopen zomer. We zijn toen al met de brandweer gaan zitten om te kijken naar de veiligheid:" Daarnaast, zegt Muller, is er een huismeester aangesteld in elk van de vijf distributiecentra die meerdere malen per dag controles uitvoert, om onder andere te kijken of alles veilig is op de werkvloer. Er zijn ook altijd bedrijfshulpverleners aanwezig op de werkvloer, zegt hij. 

'Stemmingmakerij van de vakbond' 

Volgens de FNV krijgen medewerkers minder betaald dan bij gewone supermarkten. Ook dit weerlegt Muller: "Juist de vakbond zou moeten weten dat onze distributiecentrummedewerkers niet onder de cao voor supermarkten vallen." Onlangs zijn lonen nog met 2 procent verhoogd.

Op de vraag waarom de vakbond al deze beschuldigingen uit, zegt hij. "Misschien zijn ze er niet aan gewend dat bij een bedrijf als Picnic voortdurend met medewerkers wordt gepraat en dingen op basis daarvan direct aangepakt worden." Hij besluit: "Het is stemmingmakerij waar niemand wat mee opschiet."

FNV: werknemers echt onderbetaald

Marianne Jekkers van FNV noemt dit weer flauw. "Werknemers van Picnic zijn in eerste instantie naar ons toegekomen." De eerste stap was spreken met werknemers, na het onderzoek dat nog loopt, wil de bond wel aanbellen bij Picnic zelf.

"Prima dat je een nieuw bedrijf bent dat het allemaal duurzaam wil doen, maar dan wel volgens de regels die we met z'n allen hebben. Wij horen werknemers die onderbetaald worden, die bang zijn vingers te breken. Dat verzinnen we niet zomaar." 

Lees meer over
Michiel MullerPicnicFNVEconomieArbeidsmarktArbeidsrechtCAOWinkelenVoedsel