Business

Familie Blokker verwikkeld in pikante vastgoedruzie

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Google MapsFamilie Blokker verwikkeld in pikante vastgoedruzie
RTL

Het is hommeles bij de familie Blokker. Het vastgoedbedrijf van Ans Palmer-Blokker is slaags geraakt met kwakkelende winkelgigant Blokker, die in handen is van haar broer Ab en schoonzus Els. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

De inmiddels 76-jarige Ans Palmer-Blokker liet zich in de jaren zeventig uitkopen bij het winkelbedrijf Blokker, maar hield wel een belang in het vastgoed van de familie. Bij de splitsing van dat vastgoedbezit eind 2017, kreeg zij onder meer het pand waarin het hoofdkantoor van de winkelketen Blokker was gevestigd.

Maar Blokker heeft dat pand onlangs verlaten. En over dat vertrek is een juridische gevecht ontstaan. Wat op het eerste gezicht een huis-tuin-en-keukenruzie tussen een bedrijf en een pandeigenaar lijkt, blijkt een pikante familievete. Blokker Holding, de moedermaatschappij van de winkelketen, is namelijk in handen van haar broer Ab en schoonzus Els.

Hard tegen hard

Nog pikanter is, dat het vastgoedbedrijf van Ans mede wordt geleid door haar zoon Roland Palmer. Hij werd in 2011 bestuursvoorzitter van Blokker Holding als opvolger van zijn oom Jaap, maar moest vier jaar later opstappen na tegenvallende resultaten.

Uit juridische stukken blijkt dat het in het conflict tussen de Blokkers en de Palmers soms hard tegen hard gaat. De Blokkers proberen met allerlei trucjes onder hun huurcontract uit te komen. En de Palmers schuwen de gang naar de rechter niet.

Leegstand

Het conflict speelt zich af rond het 10.000 vierkante meter tellend hoofdkantoor met magazijnen aan de Amsterdamse Van der Madeweg, van waaruit de winkelketen Blokker al sinds 1970 wordt aangestuurd.

Winkelketen Blokker was decennialang de parel in de kroon van Blokker Holding, waaronder ook winkels als Leen Bakker, Intertoys en Xenos vielen. Afgelopen jaren stortte de winkelgigant echter in. Na megaverliezen besloot het familieconcern vrijwel alle ketens te verkopen. Daardoor werd het hoofdkantoor van de Holding aan de Amsterdamse Hessenbergweg steeds leger.

Verhuizing hoofdkantoor

Vorig jaar besloot Blokker Holding daarom om het kantoor en de magazijnen van winkeldochter Blokker te verhuizen van de Van der Madeweg naar de Hessenbergweg. Pogingen om een onderhuurder te vinden voor het Blokker-pand, dat daardoor leeg zou komen te staan, mislukten.

Daarom besloot het concern het gigantische pand onder te verhuren aan een bedrijf, dat het op haar beurt in onderdelen zou 'onder-onderverhuren' aan andere bedrijfjes. Maar dat accepteerde eigenaar Ans Palmer-Blokker niet.

Trucjes van Blokker

Vervolgens probeerde Blokker met allerlei trucjes het huurcontract te ontbinden. Eerst zegde Blokker het contract op, omdat Ans de zoektocht naar een onderhuurder zou hebben vertraagd. Later omdat een cv-installatie van het pand afgekeurd zou zijn.

Afgelopen december kondigde de winkelgigant aan het pand definitief te ontruimen.

Ans en haar zoon Roland pikten dat niet en stapten naar de rechter. Zij stellen dat het, ondanks de aantrekkende economie, niet makkelijk is om huurders te vinden voor oudere kantoren en magazijnen met zo'n grote omvang. Door de door Blokker voorgestelde onder-onderhuur-constructie, vrezen zij de grip op het pand verliezen.

Naar de rechter

De Amsterdamse voorzieningenrechter veegde onlangs het merendeel van de argumenten van Blokker van tafel. Volgens de rechter heeft Ans helemaal niet getreuzeld, en is de afgekeurde cv-installatie geen reden om het huurcontract te verscheuren.

Ook hoeft de pandeigenaar niet akkoord te gaan met de onderhuur-plannen van Blokker Holding. Blokker moet daarom de huur - volgens het bedrijf enkele honderdduizenden euro's per jaar - blijven betalen. Het huurcontact loopt af in 2031.

Blokker mag ontruimen

Wel mag Blokker het hoofdkantoor aan de Van der Madeweg van de rechter ontruimen. "Duidelijk is dat Blokker maatregelen moet nemen en moet reorganiseren om te kunnen blijven voortbestaan en de werkgelegenheid van haar werknemers veilig te stellen", aldus de rechtbank in de uitspraak.

Tegen het deel van het vonnis dat Blokker de gelegenheid gaf het pand te ontruimen, is Ans Palmer in hoger beroep gegaan.

"Vastgoed dat leegstaat, verloedert vrijwel onontkoombaar. Dat heeft een negatieve uitstraling op de omgeving, vermindert de waarde van een pand en leegstand bemoeilijkt het vinden van een nieuwe gebruiker", zegt haar advocate Femke Borst. "Het leeg achterlaten van dit pand van tienduizend vierkante meter is dan ook niet wenselijk, en in strijd met de huurovereenkomst."

Geen emoties

Onduidelijk is of en zo ja in hoeverre het ontslag van Ans' zoon Roland als topman van Blokker Holding in 2015 nog een rol speelt bij de vete. "Volgens mij spelen emoties geen rol in deze zaak", aldus advocate Borst.

Woordvoerder Peter Krenn van Blokker Holding bevestigt de rechtszaken. "Van een ruzie wil ik niet spreken. Er is sprake van een verschil van inzicht over de afwikkeling van het huurcontract. Wij zijn inmiddels in gesprek met de verhuurder, over de manier waarop het pand op een alternatieve manier gebruikt kan worden. Op korte termijn verwachten wij een oplossing."

Lees meer over
Ans Palmer-BlokkerRoland PalmerAb BlokkerJaap BlokkerEls Blokker-VerwerMathijs SmitBlokker HoldingBlokkerIntertoysVastgoedRetailFamiliebedrijvenAmsterdam