Curator failliet Nedfiber grijpt naast glasvezelnetwerken
Curator Haico Dings van het failliete glasvezelnetbedrijf Nedfiber is er niet in geslaagd om de twee glasvezelnetwerken of de waarde daarvan terug te halen bij de omstreden ondernemers Joop en Ronald Steenbergen.
Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Midden Nederland.
Glasvezelnetwerken
Nedfiber uit Venlo exploiteerde vier glasvezelnetwerken op Nederlandse bedrijfsterreinen. In 2013 nam het Amerikaanse beursgenoteerde Readen Holding een belang van 51 procent in het bedrijf.
Readen is in handen van Joop en Ronald Steenbergen, zonen van de oprichter van winkelketen Kwantum. Hun ambities waren groot: Nedfiber zou moeten uitgroeien tot een van de grootste glasvezelbedrijven van Nederland. Maar in 2015 ging de onderneming failliet.
Onbehoorlijk bestuur
Volgens curator Haico Dings was er bij Nedfiber sprake van onbehoorlijk bestuur. Ook constateerde hij dat twee glasvezelnetwerken vlak voor het bankroet waren verkocht aan een ander bedrijf van de broers Steenbergen.
Dings stapte naar de rechter om de schade van het faillissement, ruim anderhalf miljoen euro, op de broers te verhalen. Ook probeerde hij de twee glasvezelnetwerken of de waarde daarvan terug te krijgen.
Niet aansprakelijk
Uit een recent openbaar geworden vonnis van de rechtbank Midden-Nederland blijkt dat de curator bot heeft gevangen. Volgens de rechter was er bij Nedfiber weliswaar sprake van onbehoorlijk bestuur omdat de jaarrekening te laat was ingediend, maar was dat niet de belangrijkste oorzaak van het faillissement. Daarmee zijn de broers niet aansprakelijk voor de schade.
Ook zijn andere schuldeisers volgens de rechtbank niet benadeeld door de verkoop van de glasvezelnetten vlak vóór het faillissement. Curator Dings zegt het niet met de uitspraak eens te zijn, en een hoger beroep te overwegen.
Jaarrekening te laat
De advocaat van de broers, Yuri Benjamins, is tevreden over de uitspraak. "Het oordeel over onbehoorlijk bestuur is een puur administratieve overweging, omdat de jaarrekening te laat verscheen. Voor ons geen reden om in hoger beroep te gaan."
Ronald Steenbergen zegt de uitspraak wel te hebben verwacht. Hij tekent daarbij aan dat de investering in Nedfiber de broers veel geld heeft gekost. "Dus het gaat te ver om te zeggen dat we blij zijn."
Faillissement Neckermann
Ook na het faillissement van Nedfiber kwamen de broers Steenbergen nog regelmatig in het nieuws met hun zakelijke beslommeringen. Zo waren zij eind 2016 betrokken bij het faillissement van de winkelketen Neckermann en geruzie met mede-investeerder Axivate.
Een half jaar later moesten zij van de rechter een Belgische kasteelheer met een half miljoen schadeloos stellen. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gegaan. En eind 2017 werden zij door de FIOD opgepakt in een witwasonderzoek.
Koffiegeld
Ronald Steenbergen: "Het onderzoek van de FIOD loopt nog; er is nog steeds geen tenlastelegging. Ik kan er niet op in gaan, maar alles hangt samen met de ontwikkelingen rond Neckermann, waarbij veel zaken anders bleken te liggen dan aanvankelijk afgesproken."
Volgens Steenbergen stelde de FIOD destijds ten onrechte dat de broers de beschikking hadden over miljoenen aan contanten. "Terwijl er maar 516 euro was gevonden; kleingeld dat onze mensen gebruikten om koffie te kopen. Het is allemaal een storm in een glas water."