Ondernemers voor dichte deur: Triodos zet stop op zakelijke klanten
Wie als ondernemer een zakelijke rekening wil openen bij Triodos moet geduld hebben. De bank met antroposofische wortels neemt voorlopig geen nieuwe klanten meer aan. Triodos ontkent dat de tik op de vingers door DNB vanwege gebrekkige klantcontrole de reden is.
Tot mei dit jaar opent Triodos geen nieuwe zakelijke rekeningen meer. "Eerst moeten de lopende aanvragen zorgvuldig worden afgehandeld", laat de woordvoerder van de bank weten aan RTL Z.
De doorlooptijden zijn opgelopen tot 'enkele weken', dat moet terug naar ongeveer een week.
Meer actie tegen witwassen
Triodos ontkent dat de stop, die half december vorig jaar is ingegaan, te maken heeft met de tik op de vingers die de bank kreeg van toezichthouder De Nederlandsche Bank. DNB bracht gisteren naar buiten dat Triodos te weinig doet tegen witwassen.
De bank moet beter nagaan wie de klanten zijn en transacties van klanten beter controleren, stelt de toezichthouder. Eind dit jaar moet Triodos aan de eisen van DNB voldoen.
Scherpere controle tijdrovend
Jaap Koelewijn, hoogleraar finance van de Universiteit Nyenrode, vermoedt wel dat het oordeel van DNB aanleiding is geweest voor de stop op zakelijke rekeningen.
Banken moeten immers veel scherper controleren wie hun klanten zijn. "Ze moeten door een hoepeltje springen", zegt hij, en dat kost veel tijd. "Het is tegenwoordig makkelijker om bij het Kremlin binnen te komen dan bij een bank."
Enorme imagoschade
Dat banken zo streng zijn geworden is niet gek. Volgens Koelewijn zit de schrik er goed in sinds ING voor 775 miljoen euro schikte met Justitie in een witwasaffaire. Naast de financiële pijn liep de bank ook enorme imagoschade op.
Voor een bank als Triodos, opgericht door antroposofen en met transparantie en duurzaamheid hoog in het vaandel, zal de reputatieschade zelfs nog groter zijn, denkt Koelewijn.
Concurrentie niet wijzer maken
Triodos zegt de stop te hebben ingelast vanwege het sterk toegenomen aantal aanmeldingen. Om hoeveel extra aanmeldingen het gaat, wil de bank niet zeggen om de 'concurrentie niet wijzer te maken'.