Profiel

Michiel Witteveen koopt Blokker en Big Bazar: wie is hij?

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Blokker HoldingMichiel Witteveen koopt Blokker en Big Bazar: wie is hij?
RTL

Winkelketen Blokker is verkocht aan de huidige ceo van het bedrijf, Michiel Witteveen. Hij neemt ook Big Bazar over. De nieuwe eigenaar komt uit een bekende retailfamilie die bekend was van de modeketen Witteveen en Claudia Sträter. Wie is Witteveen?

Witteveen, een bekende naam in retailland?

Dat kan je wel zeggen. De overgrootvader van Michiel opende in 1883 een manufacturenwinkel in Heerenveen. Zijn opa Gregorius bouwde het bedrijf na de oorlog uit tot een damesmodeketen met vestigingen door heel Nederland en België.

In 1986 werd de keten verkocht aan de textielfamilie De Waal, van herenmodeketen 'Hij'. Die bouwde de 54 vestigingen om tot Zij-winkels, waardoor de naam Witteveen tijdelijk uit de winkelstraat verdween.

Winkelketen Blokker verkocht aan topman Witteveen
Lees ook

Winkelketen Blokker verkocht aan topman Witteveen

Wat deed Witteveens vader?

Vader Joop Witteveen vertrok eind jaren '60 bij het familiebedrijf, en zette de damesmodewinkel Claudia Sträter op. In 1973 verkocht hij het damesmodebedrijf aan V&D, maar bleef er tot 1980 nog nauw bij betrokken. Michiel Witteveen begon na zijn studie zelf bij C&A en Blokker, op de vastgoedafdelingen.

Wat betekende de verkoop van de familiebedrijven voor hem?

De verkoop leverde zijn familie natuurlijk een grote zak geld op, maar betekende ook dat de jonge Michiel geen familiebedrijf meer in handen kreeg. "Ik vond het jammer. Maar de familie was groot, en ik had slechts een heel klein deel van de aandelen", zei hij in 1993 in De Volkskrant. Na de verkoop van Witteveen werkte hij er nog wel enkele jaren, maar vertrok uiteindelijk wegens botsende karakters.

Wat ging Witteveen na de uitverkoop doen?

In 1988 begon hij met hockeyvriend Michiel Herter het investeringsbedrijf Manaus. Dat kocht de eerste vijf jaar wat kleine bedrijfjes, als jeneverstoker Rutte. In 1993 haalde het de kranten met de forse overname van de failliete stomerijketen Palthe. Ook bouwde hij door de overname van kleine winkelbedrijfjes een nieuwe keten damesmodewinkels op. Die doopte hij opnieuw 'Witteveen Mode'.

Een man van de winkelvloer dus?

Toch niet echt; meer een winkelinvesteerder. Met - de later zeer omstreden - Herter nam hij in de eerste helft van de jaren negentig nog andere winkels over, zoals McGregor, Jan Dam en Sissy Boy. In 1996 gingen de zakenpartners uit elkaar.

Aan zijn nieuw opgebouwde Witteveen bleek hij ook niet héél erg gehecht. Al in 1998 werd de keten verkocht aan Euretco. Na nog enkele keren in andere handen te zijn overgegaan, ging Witteveen vorig jaar failliet. Maar toen was Michiel Witteveen er dus al twintig jaar uit.

Wat deed hij nadat hij het 'nieuwe Witteveen' had verkocht?

Witteveen bleef actief investeren in winkels en vastgoed. Zo nam hij eind jaren '90 een belang in de negen Nederlandse vestigingen van Toys ‘R Us. Zo kwam hij weer in contact met Blokker. Dat had de megastores aanvankelijk overgenomen, maar moest vanwege Europese concurrentieregels een meerderheidsbelang afstoten.

Via zijn investeringsvehikel Investore, dat hij runt met zakenpartner Maarten Langeveld, werd Witteveen ook een behoorlijke speler in het vastgoed. Zo kocht hij in 2008 een belang in de V&D-panden in Tilburg en Rotterdam Zuidplein. Een jaar later kocht hij een belang in een winkelcentrum in Amsterdam-Noord en twintig winkelpanden. Bij die laatste twee deals trok hij op met BreedInvest, een investeringsvehikel van de familie Blokker.

Witteveen is dus een bekende in het zakenleven?

Ja, maar niet iemand die de afgelopen twintig jaar op de voorgrond treed. Integendeel. Ook nu, naar aanleiding van zijn plotselinge hoofdrol bij Blokker Holding, wil hij geen interview geven.

Hoe raakte Witteveen bij Blokker betrokken?

Zoals gezegd werkte Witteveen in zijn jonge jaren al even bij Blokker. Ook dankzij de samenwerking bij Toys ‘R Us en de vastgoeddeals kent hij het bedrijf en de familie goed. Dat zal zeker een rol hebben gespeeld in zijn benoeming tot commissaris, eind 2017. In die rol werd hij op voordracht van de raad van commissarissen benoemd door aandeelhouders Ab en Els Blokker, die hij persoonlijk kent.

Wist Witteveen toen waar hij aan begon?

Ja, want Blokker Holding had acht maanden eerder al aangekondigd dat het concern werd ontmanteld. Daarbij zouden alle ketens buiten Blokker, zoals Leen BakkerIntertoys en Xenos verkocht. Later besloot de familie ook Blokker te verkopen.

In februari 2018 volgde Witteveen Abel Slippens op als president-commissaris. In die rol zette hij bestuursvoorzitter Casper Meijer vervolgens na blijvend tegenvallende cijfers aan de dijk, en nam zelf het roer over. Naar nu blijkt dus niet alleen als topman, maar ook als nieuwe eigenaar van Blokker, Big Bazar en Marskramer.

Lees meer over
Michiel WitteveenBlokkerBlokker Holding