Business

Zwaargewichten gaan surseance Sissy-Boy begeleiden

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPZwaargewichten gaan surseance Sissy-Boy begeleiden
RTL

Een aantal onderdelen van mode- en lifestylewinkel Sissy-Boy heeft uitstel van betaling gekregen. Opmerkelijk: de bewindvoerders van de toch bescheiden keten zijn enorme zwaargewichten.

Maandag maakte Brand Retail Group, de eigenaar van Sissy-Boy, bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd voor de winkelketen met 45 winkels en 600 werknemers.

Voor een aantal onderdelen van het bedrijf is die surseance inmiddels uitgesproken door de rechtbank. Het betreft onder meer de vennootschappen Montagny, Well’s en Well's Vastgoed.

Mogelijkheden voortzetting

De rechtbank heeft Willem Jan van Andel (Wijn&Stael) en Frédéric Verhoeven (Houthoff) tot bewindvoerders benoemd. Samen met de directie moeten zij bekijken of het bedrijf buiten een faillissement om nog kan worden voortgezet. Als dat niet lukt, is een bankroet onafwendbaar.

Van Andel en Verhoeven zijn opmerkelijke zwaargewichten voor een keten die het bescheiden aantal van 45 winkels in de Benelux telt.

Zwaargewichten

Van Andel onder meer bekend als curator bij de geruchtmakende faillissementen van Landis en Econcern. Ook deed hij een onderzoek naar wanbeleid bij het Slotervaartziekenhuis in 2013 en was hij adviseur van V&D, vlak voor het faillissement van de warenhuisketen.

Verhoeven was onder meer curator bij een Nederlandse dochter van de in 2008 omgevallen zakenbank Lehman Brothers. Ook was hij betrokken bij de afwikkeling van de faillissementen van SwissAir, Van der Hoop Bankiers en DSB Bank.

Net zoveel energie

Waarom deze zwaargewichten voor Sissy-Boy werden gekozen, is onduidelijk. "Ik ken de overwegingen van de rechbank niet", zegt Van Andel. "Maar het is ook niet een vraag die ik mezelf stel. Het is niet zo dat ik alleen faillissementen van bedrijven met minstens duizend werknemers wil doen."

De insolventiespecialist benadrukt dat hij 'net zoveel energie' steekt in dit project als in grotere zaken. "Jongens, het gaat hier wel om de werkgelegenheid van zeshonderd mensen! Bovendien is Sissy-Boy een landelijk en geliefd merk."

Expertise nodig

Wel is duidelijk dat de bewindvoerders hun expertise bij de winkelketen goed kunnen gebruiken. Sissy-Boy maakte de afgelopen jaren namelijk een roerige tijd door.

Het retailbedrijf werd in 1982 opgericht door Michael Smit, die zijn eerste winkel in de Amsterdamse Kalverstraat opende. Met pieken en dalen bouwde de ondernemer het uit tot een keten met 30 winkels waar mode, interieur- en verzorgingsproducten worden verkocht.

Geïnvesteerd in verfrissing

Na zijn overlijden in 2011 verkochten zijn erven de onderneming aan investeringsmaatschappij Varova. Dat bedrijf bouwde in die tijd een hele portefeuille van modebedrijven op, met onder meer ook Gsus, Tumble 'n Dry en Men at Work.  

Onder leiding van Victor van Nieuwenhuyzen werd flink geïnvesteerd in de verfrissing van Sissy-Boy. Volgens Van Nieuwenhuyzen leidde dat ertoe dat de keten in 2015 weer winst maakte.

Winst halveerde

Maar in 2017 raakte eigenaar Varova in de problemen. Eind dat jaar deed Varova al zijn modebedrijven over aan de Amsterdamse investeerder Standard Investments. Onder de vlag Brand Retail Group (BRG) ging die verder met drie ketens, Sissy-Boy, Open 32 en Tumble 'n Dry. De andere ketens werden verkocht.

Destijds werd nog gezegd dat de drie aangehouden ketens de sterkste bedrijfsonderdelen waren. Maar vorig jaar bleek dat dat nogal tegenviel. Volgens vakwebsite Retailnews schreef Open32 nog wel zwarte cijfers, maar halveerde de winst.

Megaverlies

Sissy-Boy maakte, op een omzet van 55 miljoen euro, een verlies van 2,5 miljoen. Ook Tumble 'n Dry maakte verlies.

Als geheel maakt Brand Retail Group Holding dat jaar een megaverlies van 21,7 miljoen euro. Het eigen vermogen van het bedrijf stond eind dat jaar bijna 35 miljoen in de min. Daarmee was de moeder van Sissy-Boy technisch failliet.

Kerstboom van vennootschappen

Uit de meest recente jaarrekening van Brand Retail Group blijkt dat het bedrijf bestaat uit een kerstboom van vennootschappen en wirwar van onderlinge financieringen. Om die te ontwarren komt de expertise van zwaargewichten Van Andel en Verhoeven van pas.

Lees meer over
Sissy-BoyVarovaRetailMode