Deze bedrijven geven nu al meer betaald partnerverlof
Het Europees Parlement wil partner- en ouderschapsverlof verlengen, maar het is nog niet duidelijk wie dat gaat betalen. Werkgeversorganisaties vinden dat de rekening in elk geval niet bij het bedrijfsleven mag liggen. Maar er zijn ook werkgevers die nu al meer verlof geven dan ze verplicht zijn.
Het Europees Parlement stemde afgelopen week in met het instellen van vier maanden ouderschapsverlof in de hele Europese Unie, waarvan twee maanden betaald. Dat betekent een flinke verandering in Nederland.
Ouders hebben nu recht op 6 maanden ouderschapsverlof, die ze in de eerste acht jaar van het kind mogen opnemen. Maar dat verlof is onbetaald.
Ook het partnerverlof wordt verlengd. Na de geboorte van het kind krijgen partners tien dagen betaald vrij. In Nederland is dat nu de helft. Het verlof voor vaders werd dit jaar verlengd van twee naar vijf dagen.
Kosten voor werkgever?
Hoeveel procent van het salaris ouders straks krijgen doorbetaald is nog niet duidelijk. Wie het gaat betalen weten we ook nog niet. Het Europees Parlement laat dat aan de lidstaten over.
Werkgeversorganisaties waarschuwen alvast dat de rekening van het verlof niet bij het bedrijfsleven terecht mag komen. "Als we besluiten dat langer verlof van maatschappelijk belang is, moet de bekostiging van het verlof ook uit de algemene middelen komen", vinden VNO-NCW en MKB-Nederland.
Nu al een ruimere regeling
De organisaties spreken hiermee niet voor alle bedrijven. Sommige ondernemers geven hun werknemers nu al meer verlof dan zij wettelijk verplicht zijn. Bij ING en Achmea krijgen de partners bijvoorbeeld vier weken volledig betaald verlof. Bij farmabedrijf Janssen is dat zelfs acht weken. Dat kunnen medewerkers in een keer opnemen, of in stukjes.
Levert het ook wat op?
Achmea biedt sinds eind 2018 extra betaald verlof aan. Wat levert dat op? "Het is voor ons belangrijk dat we goed gekwalificeerde mensen blijven aantrekken", antwoordt Fleur Bello, woordvoerder van Achmea. "Alleen dan kunnen we onze klanten goed van dienst blijven. Zo'n regeling maakt ons aantrekkelijker."
Ook bij ING is dat een belangrijke motivatie. Karin van der Pol van ING: "Bedrijven in Nederland zitten te springen om goede IT-werknemers. Deze regeling helpt ons om talent aan te trekken."
Energie
Maar de maatregel is ook een investering om het bestaande personeel tevreden te houden, zegt zij. "Bij ons wordt hard gewerkt, en een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Onze werknemers hebben nu de tijd daar rustig aan te wennen. Ze kunnen het werk even helemaal loslaten en keren daarna weer vol energie terug."
Groot bedrijf
Bij Janssen komt het idee voor een ruimere verlofregeling van moederbedrijf Johnson & Johnson. Dit Amerikaanse gezondheidsconcern voerde de regeling in eerste instantie in voor partners in de Verenigde Staten. Dat beviel zo goed dat de regel sinds 2018 ook geldt voor alle internationale dochterbedrijven.
"Het is moeilijk in cijfers uit te drukken hoeveel deze maatregel ons precies oplevert", zegt Eliane Lauwers, woordvoerder bij Janssen. "Maar het levert in elk geval betrokken werknemers op. Werknemers waarderen het dat we ze tijd geven om een band met hun kind te krijgen."
Gelijkheid tussen mannen en vrouwen
Een tweede belangrijke punt waaraan het bedrijf hoopt bij te dragen is emancipatie. "Werknemers kunnen de zorgtaken thuis eerlijker verdelen. Ook de moeder krijgt meer kans om een carrière op te bouwen."
Over gelijkheid gesproken: wat vinden collega's zonder kinderen van dit betaalde verlof? "Ik heb absoluut geen negatieve reacties gehoord", zegt Lauwers. "Zij zien ook wel in dat ouders op deze manier positief worden gemotiveerd. Mijn gevoel is dat collega’s elkaar dit gewoon gunnen."
Ook Van der Pol van ING heeft niemand gehoord die het een gekke regeling vond. "Iedereen gunt dit elkaar. De enige mensen die baalden waren de mensen die eind 2017 vader zijn geworden, vlak voordat de regeling inging."
Groot bedrijf of mkb
Hoeveel extra betaald verlof kost, wil geen van de bedrijven vertellen. Lauwers benadrukt wel dat het eenvoudiger is voor grote bedrijven om verlof op te vangen. Ze heeft wel begrip voor de reactie van de werkgeversorganisaties. "Bij ons moederbedrijf werken wereldwijd ongeveer 130.00 mensen. Ik kan me voorstellen dat het een stuk lastiger is als je een bedrijf met vijf man runt."