Business

Europees miljardenfonds voor jonge boeren en bio-industrie

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEuropees miljardenfonds voor jonge boeren en bio-industrie
RTL

Europa richt een investeringsfonds op waarmee het hoopt jonge boeren te stimuleren om door te gaan met hun bedrijf. Er komt 1 miljard euro aan subsidies beschikbaar voor jonge Europese boeren en kleine en middelgrote bedrijven in de bio-industrie.

De Europese Investeringsbank (EIB) en Europese Commissie stellen 1 miljard beschikbaar in een investeringsfonds en banken uit de lidstaten gaan hetzelfde bedrag beschikbaar stellen. Daarmee moet er in totaal 2 miljard euro vrijkomen voor het boerenbedrijf.

Het Europese initiatief moet ervoor zorgen dat boeren kunnen lenen tegen lagere rentes, dat het geld voor een langere termijn beschikbaar is en dat de condities van dergelijke leningen flexibeler worden, rekening houdend met de fluctuaties in prijzen die boeren ontvangen voor hun producten.

Young farmers Initiative

Het programma is onderdeel van het Jonge Boeren Initiatief van de Europese Commissie en de EIB. Boeren kunnen er leningen van 100.000 euro tot 3 miljoen euro aanvragen, tegen een rente van maximaal 4,5 procent. Het geld is bedoeld voor onder meer investeringen in machines, R&D, opleiding van medewerkers en uitbreiding van het bedrijf.

Mkb-bedrijven in de bio-industrie kunnen volgens het plan tegen vergelijkbare condities lenen.

  

Lees meer over
Europese UnieEuropese CommissieEIBBedrijfsfinancieringBoerenOndernemersPlattelandNederlandBelgië