Lachgas aan banden? Verkoper Bumblebee vindt het geen slecht idee
Het kabinet wil de verkoop lachgas aan banden leggen. Geen slecht idee, vindt lachgas-verkoper Bumblebee. "Er zijn te veel mensen die snel geld willen verdienen en die het niet uitmaakt wat ze verkopen."
Afgelopen Koningsdag werden tientallen mensen in Amsterdam onwel na het inhaleren van lachgas, dat sinds 2016 legaal kan worden verkocht. Genoeg reden voor staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis om alsnog te kijken of de overheid moet ingrijpen.
Sytse Tamminga van Bumblebee, een bedrijf dat lachgas aan horeca verkoopt waarna het wordt doorverkocht aan gasten en bezoekers, staat er in principe niet negatief tegenover. "Je hebt veel cowboys, van die mensen op brommertjes die producten verkopen die normaal verboden zijn en die nu lachgas 'erbij' doen. Zonder dat ze er kennis van hebben."
Medisch lachgas
Want, zo legt Tamminga uit, er zijn verschillende soorten lachgas. Zo is alleen medisch lachgas bestemd voor menselijk gebruik, maar wordt er ook veel technisch lachgas (voor de industrie, auto's en motoren) en food grade lachgas (voor slagroompatronen) verkocht. Eigenlijk niet bestemd voor consumptie, maar qua effect merkt een gebruiker daar weinig van.
"Medisch lachgas is zoveel mogelijk ontdaan van koolmonoxide," vertelt Tamming. "Maar het probleem is dat je dat in de Benelux bijna niet kan krijgen. Er zijn fabrieken die het maken, maar zij vallen onder bedrijven als Sol, Messer en Linde. Die willen uit angst voor imagoschade niet dat hun fabrieken het voor particulier gebruik verkopen."
Consumenten weten niet wat ze kopen
Omdat de verschillende lachgassen qua prijs en beleving vaak nauwelijks verschillen, weten consumenten niet altijd wat ze kopen. "En dat geldt ook voor verkopers," zegt Tamminga. "We hebben afgelopen jaar op de Horecava gestaan en daar hebben we vooral veel voorlichting gegeven." Andere bedrijven roepen volgens hem dat ze medisch lachgas verkopen, maar dat is niet altijd zo.
Ook maakt het bijvoorbeeld uit in wat voor flessen het lachgas wordt opgeslagen. "Wij pompen het gas voor de verkoop over in een tank van 15 liter en gebruiken flessen waar alleen lachgas in heeft gezeten. Maar je kan je voorstellen dat het niet zo goed is wanneer anderen een tank gebruiken waarin eerst misschien argon heeft gezeten." Argon is een gas dat onder meer wordt gebruikt bij het lassen.
Hoge winstmarges
Dat lachgas zo veel verkocht wordt door jan en alleman is niet vreemd, want de winstmarges zijn hoog. Zo kost het vullen van een ballon met lachgas ongeveer 25-30 cent en wordt deze in de horeca of op een festival voor 3 euro verkocht. Mede daarom staan er in de Kamer van Koophandel tientallen bezorgbedrijfjes die lachgas aan huis leveren.
Bumblebee levert medisch lachgas aan ruim vijftig horecabedrijven, naar eigen zeggen kopen ze het van een buitenlandse fabrikant. "Omdat de hype daar minder groot is, is de fabriek in kwestie niet bang voor imagoschade." Tamminga en zijn compagnon verkopen niet aan particulieren. "Dat is bewust. Een horecaondernemer heeft een bepaalde verantwoordelijkheid voor gasten en dan is er een zekere mate van controle."
Overheidsbemoeienis?
Zelf staat Bumblebee in principe niet negatief tegenover meer overheidsbemoeienis, al moet nog wel blijken waaruit de maatregelen zullen bestaan. "Wij denken niet dat een verbod nog zin heeft, maar we zijn bijvoorbeeld wel voor goede voorlichting. Bovendien kunnen bepaalde maatregelen het kaf van het koren scheiden. Er zijn te veel mensen die snel geld willen verdienen en die het niet uitmaakt wat ze verkopen."
Hoe staan ze dan tegenover de berichten dat lachgas schadelijk kan zijn? Tamminga: "Het is in principe niet schadelijk, tenzij je het verkeerd gebruikt. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen het vaak via een ballon inademen, terug in de ballon blazen en dan nog een keer inhaleren. Dan adem je je eigen afvalstoffen weer in en dan kan je flauwvallen. Of mensen inhaleren tientallen patronen in een week. Wanneer het gaat om voorlichting, is er nog een wereld te winnen."