Business

Berlusconi behoudt macht Mediaset dankzij Nederlandse wet

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© GettyBerlusconi behoudt macht Mediaset dankzij Nederlandse wet
RTL

Mediaset, het commerciële televisiebedrijf van de Italiaanse ondernemer en politicus Silvio Berlusconi (82) krijgt een hoofdkantoor in Nederland. Het moet de weg vrij maken voor meer internationale expansie. En het strak in handen houden van het bedrijf door de familie.

Berlusconi brengt de Italiaanse, Spaanse en Duitse televisieactiviteiten onder in de holding. Mediaset maakte vorige week bekend dat het een 10 procent belang heeft genomen in het Duitse ProSiebenSat.1.

Mediaset is de grootste commerciële televisieaanbieder in Italië en Spanje. De nieuwe holding blijft zoals nu beursgenoteerd in zowel Italië als Spanje. Berlusconi bezit 35 procent van Mediaset.

Door de holding een Nederlandse structuur te geven, bespaart Mediaset ruim 100 miljoen euro, zo zegt het bedrijf. Dat geld gaat via een dividend naar de aandeelhouders. En dus voor ruim eenderde naar Berlusconi zelf.

Silvio Berlusconi in een van zijn televisiestudio's.© Getty
Silvio Berlusconi in een van zijn televisiestudio's.

'Neutrale locatie'

Daarnaast zegt Mediaset dat de holding in Nederland wordt gevestigd om een 'neutrale en adequate locatie te bieden aan het ambitieuze project om een pan-Europese media- en entertainmentgroep' te creëren. 

Het bedrijf wil graag krachten bundelen met andere mediabedrijven omdat sterker te staan in de strijd om de adverteerders met nieuwe partijen zoals Facebook en Netflix.   

Pier Silvio Berlusconi, de 50-jarige zoon van Silvio en tegenwoordig de grote baas van Mediaset, zegt in Italiaanse media het bedrijf niet om fiscale redenen naar Nederland te verhuizen. "Productioneel en fiscaal gezien blijven we in Italië en Spanje." 

Volgens Berlusconi biedt de Nederlandse wetgeving met de papieren verhuizing 'meer ruimte en stabiliteit' voor de aandeelhouder.  

Piersilvio Berlusconi is al vele jaren de grote baas in het mediabedrijf van zijn vader.© Getty
Piersilvio Berlusconi is al vele jaren de grote baas in het mediabedrijf van zijn vader.

Loyaliteitsstemrecht

Berlusconi is dankzij het zogenaamde loyaliteitsstemrecht in een Nederlandse holding ook met een minderheidsbelang de baas. De kern van het loyaliteitsstemrecht is dat de loyale aandeelhouder wordt beloond door hem na verloop van tijd extra stemrecht toe te kennen.

Zo is de familie Berlusconi bij aandeelhoudersvergaderingen voor meer dan 50 procent de baas. En zo blijft de familie ook bij verwatering van het belang het bedrijf controleren. De tweede grootaandeelhouder is het Franse mediabedrijf Vivendi.  

Pier Silvio Berlusconi (r) in Venetië.© Getty
Pier Silvio Berlusconi (r) in Venetië.

Agnelli

De constructie die de Berlusconi’s optuigen voor de controle over mogelijk in de toekomst met meer fusies en overnames groeiende bedrijf is niet uniek. De familie Agnelli heeft het eerder al gedaan met autohuis Fiat-Chrysler.

De Agnelli’s hebben via hun familieholding een minderheidsbelang in het autobedrijf. Maar Fiat-Chrysler is op papier ook in Nederland gevestigd. Door het loyaliteitsstemrecht is de controle door de Agnelli’s, die Fiat ruim 100 jaar geleden zelf hebben opgericht, veiliggesteld.

Fiat nam in 2009 het grotere maar ook noodlijdende Chrysler over. En probeert nu ook te fuseren met Renault. De kleinzoon van Gianni Agnelli, John Elkann, controleert met zijn familie het bedrijf volledig.

Lees meer over
Silvio BerlusconiVivendiMedia organisatiesMediaNederlandItaliëSpanjeDuitsland