Business

Ruzie over container vol condooms biedt inkijkje in schimmige parallelhandel

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPRuzie over container vol condooms biedt inkijkje in schimmige parallelhandel
RTL

De eigenaar van het merk Durex mag van de kantonrechter beslag leggen op een zeecontainer vol condooms in de haven van Rotterdam. Volgens het bedrijf zouden de condooms, die waren bestemd voor West-Afrika, ongeoorloofd op de Europese markt komen.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Haagse voorzieningenrechtbank. Het vonnis biedt een interessant inkijkje in de schimmige wereld van de parallelimport. Wat is er aan de hand?

London Rubber Company

De merknaam Durex is in handen van het Britse bedrijf LRC, dat ooit stond voor de London Rubber Company. Het bedrijf laat condooms produceren en verkopen door het eveneens Britse Reckitt Benckiser. Onlangs liet LRC beslag leggen op een hele zeecontainer vol Durex-condooms in de haven van Rotterdam.

De zeecontainer blijkt een van vier containers met condooms, die door een Britse groothandel werden gekocht bij Reckitt Benckiser. De condooms zijn geproduceerd in Thailand en werden aanvankelijk verscheept naar de havenstad Dakar in Senegal. De groothandel zou de condooms verkopen op de West-Afrikaanse markt.

Condooms voor Afrika

Durex ontdekte echter dat de containers vervolgens naar Europa waren verscheept, nadat was geknoeid met identificatienummers op de dozen. Het bedrijf nam contact op met de Britse groothandel die de condooms had gekocht, en liet beslag leggen op de container die uiteindelijk in Rotterdam was aangekomen.

Volgens de eigenaar van het Durex-merk zijn de condooms bedoeld voor ongeoorloofde parallelhandel.

Ongeoorloofde parallelhandel

Parallelhandel is handel die plaats heeft buiten de controle van producenten van merkproducten. Vaak betreft het goederen, waarvoor fabrikanten per land en markt zeer verschillende prijzen hanteren.

Parallelhandelaren profiteren van die prijsverschillen door die producten te kopen op markten waar lage prijzen gelden, en ze te verkopen op markten waar ze méér opbrengen. Dergelijke partijen kunnen bijvoorbeeld terecht komen in het grijze circuit, of op markten en bij discountketens.

Fabrikanten proberen deze praktijken tegen te gaan, omdat ze de reguliere verkopen van hun producten beschadigen.

'Onethische klant'

Na de klachten van Durex beweerde de Britse groothandel dat de container per ongeluk was verkocht aan een 'onethische klant', die de condooms naar Europa had verscheept. De handelaar beloofde de condooms op zijn kosten in Rotterdam te vermengen met andere merkproducten, en ze weer terug te sturen naar Senegal.

De eigenaar van het Durex-merk nam daarmee geen genoegen, en liet beslag leggen op de container met inhoud. De koper van de condooms stapte daarop naar de Haagse rechtbank, om het beslag te laten opheffen. Volgens het bedrijf kan Durex niet bewijzen dat de condooms voor de Europese markt zijn bedoeld.

Zusterbedrijf

Volgens Durex bleek uit onderzoek echter dat de 'onethische klant' die de condooms naar Europa zou hebben gestuurd een zusterbedrijf van de Britse groothandel is. Ook zou zijn gebleken dat het merendeel van de 17 containers vol condooms die de groothandel vorig jaar voor West-Afrika kocht, in Europa terecht kwam.

De Haagse voorzieningenrechter vindt dat de koper van de condooms deze beschuldigingen onvoldoende wist te ontkrachten. Het beslag op de condooms blijft daarom gehandhaafd.

Veldslag

Advocaat Sabin Tigu, die optreedt voor de merkrechthouder van Durex, zegt 'natuurlijk heel blij te zijn' met het vonnis. "Wel is dit slechts een gewonnen veldslag in een oorlog, omdat we hiernaast nog een bodemprocedure voeren. We willen illegale parallelhandel voorkomen. Het is een serieuze zaak waar heel veel geld in omgaat."

Ook advocaat Timme Geerlof van de handelaar benadrukt dat de zaak hiermee niet klaar is. "In het kort gedingvonnis zegt de rechter eigenlijk alleen dat er veel vragen zijn over het handelen van mijn cliënt, op basis van wat de merkhouder hierover aanvoerde. Dat zijn vooral verdachtmakingen, geen bewijzen. In de bodemprocedure kan hiermee niet worden volstaan. Wij zien die procedure dan ook met vertrouwen tegemoet."

Lees meer over
DurexReckitt Benckiser GroupMerkenrecht