Business

'Maaltijdbezorgers financieel uitgeknepen, krijgen veel te weinig loon'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANP'Maaltijdbezorgers financieel uitgeknepen, krijgen veel te weinig loon'
RTL

Maaltijdbezorgers van Deliveroo, Thuisbezorgd en Uber Eats worden financieel uitgeknepen, zegt vakbond FNV. De bedrijven betalen veel te weinig loon en zijn 'slechte werkgevers'.

Uber Eats spant de kroon, zegt FNV. De vakbond vergeleek de inkomsten van de bezorgers met de cao voor de sector transport en logistiek. 

Het netto uurloon komt in die cao uit op 13,99 euro, bij Uber Eats zou dat maar 5,80 euro zijn. Een verschil van bijna 45 procent. Gekeken naar het bruto uurloon gaat het om verschillen van tussen de 20 tot 40 procent.

De resultaten van het onderzoek worden woensdag aan de Tweede Kamer aangeboden.

Het netto uurloon afgezet tegen het loon in de cao© RTL Z
Het netto uurloon afgezet tegen het loon in de cao

29 miljoen misgelopen

De markt voor online maaltijden is de laatste jaren enorm gegroeid, inmiddels werken er zo’n 10.000 bezorgers. Die lopen jaarlijks ruim 29 miljoen euro aan inkomsten mis, aldus de FNV. 

"Op z'n mooist werken ze via een uitzendconstructie, maar de meesten worden door een schijnopdrachtgever betaald op basis van stukloon", zegt FNV over de bezorgers.

Stukloon

Dat stukloon houdt in dat de maaltijdbezorgers een vergoeding betaald krijgen per bestelling. Bij Deliveroo werken zo'n 2500 zzp'ers; zij kunnen in een app zien hoeveel ze verdiend hebben. Hetzelfde geldt voor Uber Eats.

De werkwijze van de bedrijven ligt al langere tijd onder vuur. De Rechtbank Amsterdam besloot begin dit jaar dat de koeriers van Deliveroo geen zzp'ers zijn. Ze kunnen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst.
 

'Slecht werkgeverschap'

Pizza's, sushi en hamburgers zouden bovendien op grote schaal worden thuisbezorgd door kinderen van 15 jaar die tot te laat doorwerken

"Slecht werkgeverschap", vindt de vakbond. FNV wil dat mensen die 'een algoritme' als werkgever hebben, automatisch een arbeidsovereenkomst moeten krijgen. De instantie hoopt ook dat de overheid de sector verder reguleert.

Het plan van het kabinet voor een minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro per uur zal in elk geval invloed hebben op de sector, als er met zzp'ers gewerkt blijft worden.

Minimumloon

Thuisbezorgd werkt met zo'n 1000 uitzendkrachten en zegt zich niet te herkennen in het beeld. "Ik heb het onderzoek van FNV nog niet gezien, maar het verbaast me dat wij worden genoemd", zegt woordvoerder Joris Wilton van moederbedrijf Takeaway.com.

"We zitten veel aan tafel met dit soort partijen. We werken met uitzendkrachten die meer dan het minimumloon krijgen en goed verzekerd zijn." Afhankelijk van de leeftijd ligt het loon bij Thuisbezorgd rond de 10 euro bruto per uur.

'Thuisbezorgd doet het netjes'

Wilton vindt het ook vreemd dat er een verband wordt getrokken met de cao voor transport en logistiek. "Dat is voor vrachtwagenchauffeurs", zegt hij. "Hier gelden heel andere omstandigheden, wij werken vooral met jonge mensen die bijverdienen."

"Wij weten ook dat er partijen zijn die zich niet houden aan de regels met betrekking tot zelfstandige bezorgers, maar ik denk dat wij het juist heel netjes doen."

'Het is schijnzelfstandigheid'

Uber Eats is zo'n partij die het minder netjes doet, stelt oud-maaltijdbezorger Yorick Bleijenberg. Hij werkte de afgelopen jaren gemiddeld 16 uur per week, eerst voor Deliveroo in loondienst, daarna voor Uber Eats als zzp'er. Inmiddels heeft hij een andere baan.

"Wat er bij Uber Eats gebeurt is gewoon schijnzelfstandigheid. Zij leggen alle verantwoordelijkheid bij de bezorger", zegt hij. Bij Deliveroo kwam hij uit op een netto uurloon van zo'n 10 euro, bij Uber Eats was dat ruim 8 euro. "En dan ben je niet verzekerd en bouw je geen pensioen op. Bovendien krijg je bij Uber betaald per rit, dus er zijn ook uren waarin je niks verdient."

'Duizenden aanmeldingen van bezorgers'

Dat is bij Deliveroo inmiddels ook zo. Toch zegt het bedrijf in een reactie zich niet herkennen in de problemen. "Iedere maand krijgen we duizenden aanmeldingen binnen van jongeren om met ons te werken. Mede omdat de verdiensten goed zijn en zij als freelance bezorgers flexibel kunnen werken", zegt woordvoerder Elvira Bos.

"Bezorgers verdienen gemiddeld tussen de 11 en 13 euro, exclusief fooi. Dat is een stuk hoger dan andere bijbanen, waar een minimumloon van rond de 5 euro per uur (voor een 18-jarige) geboden wordt."

Hoofdinkomen

Voor Bleijenberg was de maaltijdbezorging lange tijd zijn hoofdinkomen. "Werken voor een algoritme, een techbedrijf, is echt geen probleem. De organisatie en vrijheid vond ik juist fijn. Maar er moet wel een fatsoenlijk loon tegenover staan, en dat is nu niet zo."

Uber Eats laat in een reactie weten dat koeriers de flexibiliteit van bezorgen via Uber Eats juist waarderen. Wel laat het bedrijf weten de vergoeding voor bezorgers nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig actie te ondernemen.

Lees meer over
Jitse GroenUberUbereatsDeliverooTakeaway.comThuisbezorgd.nlWerkgelegenheidZZP'ers